Pražen krompir ─ priljubljena slovenska priloga. Preprosto, okusno, nedeljsko. (Kdor ne praži, ni gostin’c.) Restan ali tenstan? Odgovor poiščite v Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.
Le spodobi se, da ta uvod v pražen krompir končamo z odo jedi, ki je tudi himna.
- 1 kg krompirja
- 2 čebuli
- 0,5 dl olja
- ščepec popra
- ščepec soli
- šopek peteršilja
Neolupljen krompir temeljito očistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladne vode, da ga prelijemo. Vodo solimo in pokrijemo. Krompir kuhamo 15 do 20 minut.
Ko je skuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo. Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.
Medtem ko čakamo, da se ohladi, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in jo na hitro popražimo. Čebula, ki ji lahko dodamo malo soli, da se hitreje razpusti, naj malo porumeni in prijetno zadiši.
Krompir narežemo na klobarje in ga pražimo ─ sprva na nizki temperaturi, proti koncu praženja temperaturo zvišamo. Krompir stalno mešamo in obračamo, da se enakomerno prepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
Ponev odstavimo. Nasekljamo peteršilj in ga potresemo po krompirju.
(K.I: Pražen krompir. www. okusno.je.)
Mentorica: Cecilija Božnik
Dijaki: 3. d
Fotografija: Igor Rosina