Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Pražen krompir

Pražen krompir ─ priljubljena slovenska priloga. Preprosto, okusno, nedeljsko. (Kdor ne praži, ni gostin’c.) Restan ali tenstan? Odgovor poiščite v Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Le spodobi se, da ta uvod v pražen krompir končamo z odo jedi, ki je tudi himna.

  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 0,5 dl olja
  •  ščepec popra
  •  ščepec soli
  •  šopek peteršilja

Neolupljen krompir temeljito očistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladne vode, da ga prelijemo. Vodo solimo in pokrijemo. Krompir kuhamo 15 do 20 minut.

Ko je skuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo. Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.

Medtem ko čakamo, da se ohladi, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in jo na hitro popražimo. Čebula, ki ji lahko dodamo malo soli, da se hitreje razpusti, naj malo porumeni in prijetno zadiši.

Krompir narežemo na klobarje in ga pražimo ─ sprva na nizki temperaturi, proti koncu praženja temperaturo zvišamo. Krompir stalno mešamo in obračamo, da se enakomerno prepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo. 

Ponev odstavimo. Nasekljamo peteršilj in ga potresemo po krompirju.

(K.I: Pražen krompir. www. okusno.je.)

Mentorica: Cecilija Božnik

Dijaki: 3. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Raznovrstno znanje,
neskončne možnosti

Naša šola je prava odločitev za vse, ki vas zanimajo tuji jeziki, saj so v rednem programu do trije (angleščina, nemščina in italijanščina), poleg njih pa lahko dijaki oddelkov z evropsko in globalno dimenzijo izberejo še španščino ali ruščino. Poleg tega se lahko naši dijaki vključijo tudi v program Erasmus+, v katerem lahko izkušnje pridobivajo tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

Skip to content