Splošne značilnosti
Program traja štiri leta. Dijaki lahko že ob vpisu izberete module, ki vas zanimajo in tako svoje znanje specializirate za področje gostinstva ali turizma. Z uspešno opravljenimi obveznostmi zberete 240 kreditnih točk.
EGD oddelki
Prvi oddelek z evropsko in globalno dimenzijo smo na SŠGT Celje uvedli v šolskem letu 2006/07, pod okriljem Zavoda za šolstvo. V oddelkih EGD dajemo prednost novostim pri oblikah in metodah dela. Največji poudarek dajemo projektnemu učnemu delu, pri čemer izbiramo teme na podlagi interesov dijakov in aktualnih izzivov, ki se pojavljajo vsako leto pri šolskem delu (izvedba dneva turizma, projektni dnevi, roditeljski sestanki, sodelovanje s partnerskimi šolami iz Slovenije in tujine, EPAS).
Učitelji v teh oddelkih uvajamo timsko načrtovanje in izvajanje nekaterih ur/vsebin, predvsem pa skupaj z dijaki usvajamo prvine projektnega učenja. V delo vključujemo tudi naravnega govorca, kar pripomore k razvijanju strokovne pismenosti v tujih jezikih, poleg slovenskega jezika.
Pri dijakih spodbujamo odgovornost, ustvarjalnost in inovativnost. Načrt dela v EGD oddelkih predvideva dodatne strokovne ekskurzije. Dijaki se srečujejo s svojimi vrstniki iz partnerskih šol v Sloveniji in tujini. S tem dijaki razvijajo socialne in medkulturne kompetence.
V vsakem oddelku po letnikih je predviden en projektni dan (Celje, Slovenija, EU, Dan turizma), dodatna strokovna ekskurzija, tujejezične tematske delavnice, sodelovanje z Mednarodno pisarno SŠGT Celje – učna ura z učitelji partnerskih šol iz tujine ter učne ure (30 ur) ruščine v tretjem letniku.
Poklic in izobrazba
Dijaki, ki uspešno končate program, pridobite naziv gastronomsko-turistični tehnik. Glede na to, katere module izberete, se lahko zaposlite v gostinstvu ali turizmu.
Zaključek in nadaljevanje šolanja
Po uspešno zaključenem četrtem letniku sledi poklicna matura iz slovenščine, gastronomije in turizma s podjetništvom, tujega jezika ali matematike ter izdelka oz. storitve z zagovorom. Kdor se ne zaposli, lahko šolanje nadaljuje na višješolskem in prvostopenjskem visokošolskem študiju. Lahko pa se odločite za maturitetni tečaj ali splošno maturo iz enega predmeta. Tako se odprejo tudi možnosti univerzitetnega študija.
Oznaka | Programske enote | Obvezno/ izbirno | Skupno število ur | Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti | ||||
P1 | Slovenščina | obvezno | 487 | 24 |
P2 | Tuji jezik I | obvezno | 417 | 20 |
P3 | Tuji jezik II | obvezno | 210 | 8 |
P4 | Matematika | obvezno | 383 | 19 |
P5 | Umetnost | obvezno | 70 | 3 |
P6 | Zgodovina | obvezno | 105 | 5 |
P7 | Geografija | obvezno | 105 | 5 |
P8 | Sociologija | izbirno | 70 | 3 |
P9 | Psihologija | izbirno | 70 | 3 |
P10 | Fizika | obvezno | 70 | 3 |
P11 | Kemija | obvezno | 70 | 3 |
P12 | Biologija | obvezno | 70 | 3 |
P13 | Športna vzgoja | obvezno | 340 | 14 |
Skupaj A | 2397 | 110 | ||
B – Strokovni moduli | ||||
M1 | Osnove gostinstva in turizma | obvezno | 140 | 8 |
M2 | Podjetništvo in zakonodaja | obvezno | 130 | 8 |
M3 | Poslovno komuniciranje in IKT | obvezno | 133 | 8 |
M4 | Naravna in kulturna dediščina | obvezno | 134 | 8 |
M5 | Priprava rednih obrokov | izbirno | 234 | 12 |
M6 | Priprava izrednih obrokov | izbirno | 230 | 12 |
M7 | Strežba rednih obrokov | izbirno | 132 | 8 |
M8 | Strežba izrednih obrokov | izbirno | 130 | 8 |
M9 | Turistično spremljanje in vodenje | izbirno | 230 | 12 |
M10 | Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov | izbirno | 132 | 8 |
M11 | Obdelava turističnih informacij | izbirno | 234 | 12 |
M12 | Hotelska in receptorska dela | izbirno | 130 | 8 |
M13 | Priprava dietnih jedi | izbirno | 50 | 3 |
M14 | Catering | izbirno | 50 | 3 |
M15 | Estetika in senzorika | izbirno | 50 | 3 |
M16 | Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | izbirno | 50 | 3 |
M 17 | Animacija | izbirno | 102 | 6 |
M 18 | Organizacija turističnih storitev | izbirno | 105 | 6 |
M 19 | Dopolnilne dejavnosti v hotelu | izbirno | 50 | 3 |
M 20 | Turistično destinacijski menedžment | izbirno | 50 | 3 |
M 21 | Restavracijsko slaščičarstvo | izbirno | 50 | 3 |
M 22 | Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač | izbirno | 50 | 3 |
Skupaj B | 1313 | 75 | ||
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: | ||||
C- Praktično izobraževanje v šoli | ||||
Praktični pouk | 598 | 24 | ||
Č – Praktično usposabljanje z delom | ||||
Praktično usposabljanje z delom | 266 | 10 | ||
D – Interesne dejavnosti | ||||
Aktivno državljanstvo | 35 | 2 | ||
Interesne dejavnosti | 317 | 13 | ||
Skupaj D | 352 | 15 | ||
E – Odprti del kurikuluma | ||||
Odprti kurikulum | 612 | 26 | ||
Skupaj pouka (A+B+E) | 4322 | 212 | ||
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) | 864 | 40 | ||
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) | 4674 | 226 | ||
Skupaj (A+B+Č+D+E) | 4940 | 236 | ||
Poklicna matura (izdelek oziroma storitev in zagovor) | 4 | |||
Skupaj kreditnih točk | 240 | |||
Število tednov izobraževanja v šoli | 133 | |||
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom | 7 | |||
Število tednov interesnih dejavnosti | 11 | |||
Skupno število tednov izobraževanja | 151 |
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni predmeti: šola oziroma dijak lahko izbere sociologijo ali psihologijo.
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak lahko izbere strokovne module v obsegu 43 KT izmed strokovnih modulov od M5 do M22.
DELI NA:
Srednja šola
za gostinstvo
in turizem Celje
Naslov
Kosovelova ulica 2,
3000 Celje, Slovenija
Telefonska številka
T: 03 / 42 55 450
T: 041 348 913
E – pošta
E: info@ssgt.si
Uradne ure
9.00-11.00
13.00-14.00
Vodstvo šole
Iztok Leskovar
Tatjana Goršek
Matična št. in bančni račun
5085900000
SI56 0110 0603 0696 934
SSGT
Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija
Kontakt
T: 041 348 913
E: info@ssgt.si