DomovIzobraževanje

Izobraževanje

Podstrani

Dietni kuhar/dietna kuharica

Dietni kuharji so strokovnjaki, ki delajo v bolnišničnih kuhinjah, zdraviliščih, šolah, vrtcih in sodelujejo pri oblikovanju diet športnikov, diabetikov, bolnikov, ostarelih. Kuharji na tečaju za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije pridobijo potrebno strokovno znanje, ki jim omogoča opravljati odgovorno delo dietnega kuharja.

Vsebina usposabljanja

  • Dietetika
  • Praktične vaje
  • Načela zdrave prehrane
  • Sestavljanje jedilnika
  • Informatik
  • Komuniciranje

Usposabljanje obsega 25 ur in poteka v popoldanskem času. Tri srečanja so namenjena praktičnim vajam, dve srečanji sta namenjeni teoriji (dietetika, načela zdrave prehrane, osnove sestavljanja dietnih jedilnikov).

Potrdilo

Kandidati prejmejo potrdilo o opravljenem programu usposabljanja v obsegu 25 ur.

Izpit

Po usposabljanju se kandidati lahko prijavijo na izpit. Izpit opravljajo pred državno komisijo. Tisti, ki opravijo izpit, dobijo javnoveljavno listino (certifikat), da so pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo.

KOTIZACIJA

Cena usposabljanja in izpita je 800 EUR


Cena samega izpita:
– preverjanje na osnovi listin: 215 EUR


-neposredno preverjanje: 267 EUR

Rok prijave

Prijave na usposabljanje in izpit sprejemamo do: 12. 2. 2024

 

Prijavite se lahko z uporabo:

Število prostih mest

16 (minimalno število prijav 12)

Termin izvedbe

Usposabljanje: 6. 3. 2024 – 13. 3. 2024 (5 srečanj)

Izpit: 4. 4. 2024 (pregled osebne zbirne mape) in 18. 4. 2024 (neposredno preverjanje)

Pogoji

Najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju kuharstva, ki jih kandidat dokaže z/s: 

  • delodajalčevim referenčnim pismom, ki vsebuje opis del in nalog delovnega mesta in pridobljene kompetence, znanja in spretnosti in  
  • pogodbo o zaposlitvi ali drugo pogodbo o delu, ki izkazuje prej navedene reference 

Delovne izkušnje s področja kuharstva se nanašajo na vse vrste zaposlitev, kjer je posameznik pridobil praktične izkušnje in znanje ter izvajal dela obdelave živil in priprave hrane in pijač v kuhinji (izven lastnega gospodinjstva).

Ni dovolj, da je kandidat opravljal le neka pomožna dela v kuhinji kot pomivalec ali čistilec ali opravljal le predpripravo živil, izkazati mora praktične delovne izkušnje iz kuhanja. Kuharski pomočnik, ki je z dokazili za predhodne delovne izkušnje izkazal, da je v okviru svojih obveznosti na delovnem mestu tudi kuhal oz. s termično in mehansko obdelavo živil pripravljal obroke izkazuje ustrezne delovne izkušnje na področju kuharstva.

Spletna prijava

DELI NA:

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

Skip to content