Splošne značilnosti
Program traja tri leta. Dijaki lahko že ob vpisu izberete module, ki vas zanimajo in tako svoje znanje specializirate za področje kuharstva ali strežbe. Z uspešno opravljenimi obveznostmi zberete 180 kreditnih točk.
Nacionalna poklicna kvalifikacija
Včasih se dogodi, da kdo šolanja ne dokonča. Vsi, ki so bili uspešni pri ustreznih modulih, lahko po pogojih, ki veljajo za pridobivanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, pridobijo kvalifikacijo pomočnik kuharja ali pomočnik natakarja.
Poklic in izobrazba
Dijaki, ki uspešno končate program, pridobite naziv gastronom-hotelir. Glede na to, katere module izberete, se lahko zaposlite kot kuhar ali natakar. Glede na veščine in izkušnje lahko prehajate s področja strežbe na področje kulinarike.
Zaključek in nadaljevanje šolanja
Po uspešno zaključenem tretjem letniku sledi zaključni izpit iz slovenščine in storitve oz. izdelka z zagovorom. Kdor se ne zaposli, lahko šolanje nadaljuje na poklicno tehničnih programih (PTI). Največkrat vpišejo v PTI program (3+2) Gastronomija, ki ga izvajamo na naši šoli, lahko pa se vpišete tudi na maturitetni tečaj za opravljanje splošne mature.
Oznaka | Programske enote | Obvezno/ izbirno | Skupno število ur | Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti | ||||
P1 | Slovenščina | obvezno | 213 | 12 |
P2 | Tuji jezik | obvezno | 164 | 9 |
P3 | Matematika | obvezno | 213 | 12 |
P4 | Umetnost | obvezno | 33 | 2 |
P5 | Naravoslovje | obvezno | 132 | 6 |
P6 | Družboslovje | obvezno | 132 | 6 |
P7 | Športna vzgoja | obvezno | 164 | 7 |
Skupaj A | 1051 | 54 | ||
B – Strokovni moduli | ||||
M 1 | Osnove v gostinstvu | obvezno | 287 | 12 |
M 2 | Komuniciranje in poslovanje | obvezno | 81 | 4 |
M 3 | Priprava posameznih skupin jedi | izbirno | 117 | 6 |
M 4 | Priprava rednih obrokov | izbirno | 150 | 8 |
M 5 | Priprava izrednih obrokov | izbirno | 108 | 7 |
M 6 | Postrežba pijač | izbirno | 67 | 4 |
M 7 | Postrežba rednih obrokov | izbirno | 200 | 10 |
M 8 | Postrežba izrednih obrokov | izbirno | 108 | 7 |
M 9 | Eko turizem | izbirno | 81 | 5 |
M 10 | Kultura bivanja | izbirno | 81 | 5 |
M 11 | Tekstilije | izbirno | 213 | 11 |
M 12 | Slovenske narodne jedi | izbirno | 50 | 3 |
M 13 | Delikatesna kuhinja | izbirno | 50 | 3 |
M 14 | Peka pic | izbirno | 50 | 3 |
M 15 | Peka peciva | izbirno | 50 | 3 |
M 16 | Priprava jedi pred gostom | izbirno | 50 | 3 |
M 17 | Mešane pijače | izbirno | 50 | 3 |
M 18 | Slovenska vina | izbirno | 50 | 3 |
M 19 | Dekoracije | izbirno | 50 | 3 |
M 20 | Kreativnost | izbirno | 50 | 3 |
M 21 | Oskrba na domu | izbirno | 50 | 3 |
Skupaj B | 843 | 43 | ||
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: | ||||
C- Praktično izobraževanje v šoli | ||||
Praktični pouk | 655 | 36 | ||
Č – Praktično usposabljanje z delom | ||||
Praktično usposabljanje z delom | 1102 | 46 | ||
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela | ||||
Aktivno državljanstvo | 30 | 2 | ||
Interesne dejavnosti | 130 | 6 | ||
Skupaj D | 160 | 8 | ||
E – Odprti del kurikuluma | ||||
Odprti kurikulum | 606 | 27 | ||
Skupaj pouka (A+B+E) | 2500 | 124 | ||
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) | 1757 | 82 | ||
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) | 2660 | 132 | ||
Skupaj (A+B+Č+D+E) | 3762 | 178 | ||
“Zaključni izpit / Poklicna matura | ||||
(izdelek oziroma storitev in zagovor)” | 2 | |||
Skupaj kreditnih točk | 180 | |||
Število tednov izobraževanja v šoli | 77 | |||
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom | 29 | |||
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela | 5 | |||
Skupno število tednov izobraževanja | 111 |
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M12 do M21 pa modula v obsegu 6 KT.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulumu.
DELI NA:
Srednja šola
za gostinstvo
in turizem Celje
Naslov
Kosovelova ulica 2,
3000 Celje, Slovenija
Telefonska številka
T: 03 / 42 55 450
T: 041 348 913
E – pošta
E: info@ssgt.si
Uradne ure
9.00-11.00
13.00-14.00
Vodstvo šole
Iztok Leskovar
Tatjana Goršek
Matična št. in bančni račun
5085900000
SI56 0110 0603 0696 934
SSGT
Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija
Kontakt
T: 041 348 913
E: info@ssgt.si