Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

31.1.2024

Kemijski poskus meseca JANUARJA: Severni sij

Kaj je sploh plamenska reakcija? To je reakcija, kjer v plamenu plinskega gorilnika segrejemo kovinsko sol. Visoka temperatura plamena povzroči, da se elektronu na zadnji lupini dvigne energijska raven in elektron preide na višji energijski nivo. Ko pa atom kovine zapusti območje plamena, se ta elektron zopet vrne na prejšnji energijsko ugodnejši nivo. Energija, ki jo pri tem odda, pa se kaže v obliki svetlobe značilnih valovnih dolžin, ki jih mi zaznamo kot barve plamena. 

To je dokaj poceni in zanesljiva metoda za ugotavljanje prisotnosti kovinskih kationov v snoveh. Poskus lahko naredimo tudi tako, da na spojino kovinske soli nalijemo malo metanola in ga prižgemo z dolgo gorečo trsko. Metanol zagori, dodana kovinska sol v vzorcu pa značilno obarva plamen. Iz barve plamena lahko ugotovimo, katera  kovina je v vzorcu. Katera kovina obarva plamen smaragdno zeleno? 

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

Skip to content