Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Mežerli

Koroška dobrota, narejena iz drobovine, starega kruha in jajc. V kompletu s krompirjevo solato in pozdravom iz šolske kuhinje.

  • 100─150 dag telečjih ali svinjskih pljuč z delom srca
  • 3 zvrhane žlice masti
  • 2 srednje debeli čebuli
  • 50─57 dag starega belega kruha
  • 1─2 jajci
  • 2,5 dl mleka
  • 1 dl kisle smetane
  • ščepec majarona
  • poper, sol
  • maščoba za pekač

Pljuča operemo, skuhamo v slani vodi ter pustimo, da se ohladijo. Nekaj vode, v kateri so se kuhala, prihranimo.

Ohlajenim odstranimo golatnec in jih zmeljemo. Nato na drobno sesekljamo čebulo, jo zarumenimo na masti, prelijemo po pljučih ter dobro premešamo. Dodamo majaron in popramo.

Kruh zrežemo na drobne kocke ter ga prelijemo z razžvrkljanim jajcem, mlekom in smetano. Dodamo še zajemalko juhe, v kateri so se kuhala pljuča. Nato zmešamo navlažen kruh in pljuča. Če je zmes pretrda, prilijemo še malo mleka ali juhe.

Mežerle pečemo v veliki kozici, pekaču ali okrogli nizki glinasti posodi – štelcu. Posodo namažemo z maščobo, vanjo nadevamo pripravljeno zmes in jo gladko poravnamo.

Postavimo v srednje vročo pečico in pečemo 45 minut. Ko dobi jed lepo zarumenelo skorjico, je pečena. 

(Adamlje, S. 1995. Slovenska kuhinja. Več kot sto tradicionalnih jedi. Ljubljana: Mladinska knjiga.)

Mentorica: Cecilija Božnik

Dijaki: 3. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

Skip to content