Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Dolenjski štruklji

Vlečeno testo moramo dobro pregnesti, nato mora globoko počivati. In ko se predrami, ga premažemo z jajčnim nadevom in zvijemo. To je nekoč dišalo v kuhinjah na Dolenjskem!

Testo

  • 50 dag bele moke
  • 1─2 jajci
  • 2 žlici olja
  • mlačna slana voda

Nadev

  • 20 dag masti
  • 20 dag naribanega belega kruha
  • 4 jajca
  • 0,5 l pregrete smetane
  • peteršilj

Naredimo vlečeno testo in ga pustimo počivati. Spočitega razvlečemo, namažemo s smetano in potresemo s prepraženimi drobtinami. Med pražene drobtine vmešamo razžvrkljana jajca, ki naj na vroči masti samo zakrknejo. Štruklje zvijemo in jih kuhamo v slanem kropu 15─20 minut.

Vir: Levstek, P. 2003. Kuharstvo. Ljubljana: DZS.

Mentor: Boštjan Bezgovšek

Dijaki: 3. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Kontakt

Skip to content