Informativni dan 2019

Objavljeno 06.02.2019 ob 08:46 v naslednjih kategorijah: Obvestila, Prva stran, Svetovalna služba

Vse, ki vas zanima pogročje gostinstva in turizma, vabimo na informativni dan, ki bo v petek, 15. in soboto, 16. 2. 2019. Potekal bo v naslednjih terminih:

Petek, 15. 2. 2019

  • ob 9.00 za vse kandidate
  • ob 11.00 dodatna predstavitev štiriletnega programa z evropsko in globalno dimenzijo (EGD)
  • ob 15.00 za vse kandidate

 

Sobota, 16. 2. 2019

  • ob 9.00 za vse kandidate

 

Razpisujemo tri programe.

Srednje poklicno izobraževanje: Gastronom hotelir

Program traja tri leta in se zaključi z zaključnim izpitom. V njem se izobražujejo bodoči kuharji in natakarji. Po uspešnem zaključku lahko dijaki nadaljujejo v programu 3 + 2 (glej spodaj).

Srednje strokovno izobraževanje: Gastronomija in turizem

Program traja štiri leta in se zaključi s poklicno maturo, ki omogoča nadaljevanje izobraževanja. V četrtem letniku lahko dijaki izberejo tudi dodaten predmet splošne mature in si tako odprejo vrata na številne univerzitetne študije. V tem programu vpisujemo tudi oddelke z evropsko in globalno dimenzijo, ki ponujajo dodatne vsebine, kot so dodaten tečaj tujega jezika, učenje tujega jezika z naravnim govorcem, ekskurzije, projektno delo ... (dodatna predstavitev programa v petek, 15. 2. 2019 ob 11.00). Dijaki se ponavadi usmerijo v turizem ali gostinstvo.

Poklicno-tehniško izobraževanje: Gastronomija (3 + 2)

Program je namenjen dijakom, ki so že končali triletni program. Zaključi se s poklicno maturo.

40 let dijaškega doma na Ljubljanski cesti

Na današnji dan pred 40 leti so se prvi dijaki vselili v nov dijaški dom na Ljubljanski cesti 21 v Celju. Arhitekturno zasnovo za objekt, ki je bil zgrajen leta 1979, je zasnoval gradbeni tehnik Daniel Jagrič, sicer eden vplivnejših načrtovalcev modernističnega in postmodernističnega Celja, zgradili pa sta ga znani celjski gradbeni podjetji ...

Področno prvenstvo v odbojki za dijake

5. 11. in 13. 11. 2019 je v Celju potekalo področno prvenstvo v odbojki za dijake.

V predtekmovanju so dijaki naše šole premagali EŠ Celje in 1. Gimnazijo Celje ter se z zmagama uvrstili v finalno tekmovanje.

V finalu smo spremljali zanimive tekme, kjer je SŠGT Celje po podaljšani igri v odločilnem setu izgubila s ŠC Celje  SŠSMM in nato ...

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalce iz znanja materinščine za Cankarjevo priznanje obveščamo, da bo šolsko tekmovanje v torek, 12. 11. 2019, ob 13.30 v predavalnici 103. Zberemo se 30 minut pred pričetkom tekmovanja pred predavalnico.

Naravna govorka pri pouku kuharstva

Gospodu Bezgovšku se je pri pouku kuharstva pridružila naravna govorka Sylvija Zajc. Dijaki so o prekmurskih jedeh, ki so jih pripravili, spregovorili po angleško.

Hotel Plesnik na obisku

17. 10. 2019 sta Maja Zamernik in Lara Dogaris, receptorki iz hotela Plesnik, predstavili dijakom 1. f in 2. f potek dela na recepciji. Izvedeli smo, da imajo v hotelu Plesnik 80 % tujih gostov ter da organizirajo poroke, poslovna srečanja oz. team buildinge. Izvedeli smo tudi, kateri gosti spadajo v skupino težavnih gostov. Najbolj zanimive so ...

Krožek Mladi in denar

Znam ravnati z denarjem? Potrebujem finančni načrt? Varčevanje? Zavarovanje? Dobri dolgovi? Slabi dolgovi? Spletni nakupi? Plačilne kartice? Naložbe? Finančne piramide? In še in še …

Vabljeni na predstavitev krožka,  v torek, 15. 10. 2019, ob 13. uri, v učilnici 210.

Mentorica: Suzana Klavs

Svetovni dan turizma

27. september je svetovni dan turizma. Na naši šoli smo praznik obeležili z delavnicami, povezanimi z letošnjim motom »Turizem in delovna mesta: boljša priložnost za vse«. Dijaki 4. letnikov EGD in njihovi mentorji so nam pripravili vrsto zanimivih, poučnih in zabavnih predstavitev turističnih poklicev in drugih turističnih dejavnosti.

Letošnje ...

Svetovni dan turizma

V petek, 27. 9. 2019, bomo obeležili svetovni dan turizma. Namesto rednega pouka bodo dijaki 4. letnikov EGD izvedli delavnice, povezane s temo letošnjega praznovanja: »Turizem in delovna mesta: boljša priložnost za vse«. V šoli se zberemo ob 7.50. Ostale informacije o poteku dogajanja so dijakom posameznih oddelkov posredovali razredniki. ...

Področno tekmovanje v odbojki na mivki

5. 6. 2019 je v Celju potekal finale področnega tekmovanja v odbojki na mivki za dijakinje in dijake. Obe ekipi naše šole sta dosegli 2. mesto in s tem uvrstitev na državno tekmovanje.

Čestitamo

Zeliščarska delavnica za dijake 1. f

Za dijake 1. f smo 22. 5. pripravili zeliščarsko delavnico. Izvedla jo je gospa mag. Alenka Zapušek s kmetije Vrhivšek. Predstavila je dejavnost kmetije, v zeliščarski delavnici pa so se dijaki seznanili z uporabo zelišč v praksi.

Športni dan v Bohinju

Obveščamo vas, da 28. 5. 2019 športni dan v Bohinju zaradi slabega vremena odpade.

Predstavitev žarov Weber

Miha Mastnak iz 3. a je za svoje sošolce in sošolke pripravil predstavitev žarov Weber. Pri obsežni in zahtevni nalogi sta mu na pomoč priskočila oče Dejan Mastnak in Urban Kreže iz 2. e. Mentor Boštjan Bezgovšek je tako pri pripravi izrednih obrokov dijakom omogočil učenje na izjemno zanimiv način. Pripravili so zorjeno slovensko govedino, ...

Ekskurzija v Krkavče, Sv. Peter in Izolo

 

16. 5. 2019 smo se z dijaki 2. b in 2. c oddelka odpravili na strokovno ekskurzijo. Najprej smo obiskali vasico Krkavče, ki je znana po Krkavškem kamnu. Cerkev nam je razkazal g. Pavel in nas obdaril s cvetjem, rožmarinom in lovorjevimi listi. Nato smo odšli do vasice Sveti Peter, do katere smo nekaj kilometrov morali prepešačiti, ker smo imeli ...

Dan odprtih vrat Finančne uprave RS

Finančna uprava Republike Slovenije je v petek, 17. 5. 2019, pripravila dan odprtih vrat. Aktivnosti so potekale po celi Sloveniji. Dijaki našega razreda smo obiskali Finančni urad Celje.

Predstavili so nam delo mobilne enote. Uslužbenci so nam predstavili svoje delo, razkazali vozilo s tehnično opremo za odkrivanje nepravilnosti in pokazali ...

Urban Gnidica uspešen na državnem prvenstvu za srednje šole v atletiki

Državno prvenstvo  v atletiki za SŠ, ki je potekalo dne 15. 5. 2019 v Mariboru,  je v deževnem in hladnem vremenu prineslo lep uspeh dijaku 1. a razreda Urbanu Gnidici.

V skoku v daljino je dosegel odlično 5. mesto.

Čestitamo

Področno tekmovanje v atletiki

V Celju je bilo dne 8.5.2019 Področno prvenstvo v atletiki. Dijak naše šole,  Urban Gnidica iz 1.a razreda,  je v disciplini skok v daljino dosegel  1. mesto in se z rezultatom uvrstil na državno tekmovanje.

Mentor: Bojan Ovca, prof.

Dietni kuhar

Podelili smo 14 certifikatov po uspešno opravljenem usposabljanju za NPK dietni kuhar. Čestitamo.

Mladi podjetniki

 

Na 23. državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga vsako leto organizira Gea College, sta naša dijaka Anika Kropf in Dimitrije Pešič pod mentorstvom prof. Brigite Košak dosegla 3. mesto.

Predstavila sta Wat, podlogo za brezžično polnjenje elektronskih naprav. Komisijo sta fasciniralia z izjemno predstavitvijo in možnostjo izvedljivosti te ...

Svetovni dan knjige

V petek, 19. 4. 2019,smo se dijaki 3. a pri uri slovenščine odpravili v knjigarno Antika. Želeli smo pozdraviti svetovni dan knjige, ki poteka 23. aprila. Za branje smo si izbrali pravljico Oscarja Wilda z naslovom Slavec in vrtnica.

Ko je knjiga potovala iz roke v roko, smo spoznavali, da vse pravljice nimajo srečnega konca. Slavec žrtvuje svoje ...

Zmagovalci Tuševe kuharske zvezdice

Naši dijaki Nejc Sovič, Marko Stoklas, Žiga Korun in David Volavšek so zmagovalci letošnjega tekmovanja Tuševa kuharska zvezdica. Nad njihovimi pripravami so bdeli mentorji Nataša Kamerički, Kristjan Klančnik in Janez Turnšek. Končna zmaga je odraz temeljitih priprav ter številnih ur, posvečenih strokovnemu delu. Čestitamo.

Foto: Tuš

Zlati dijaki, zlate potice

Naši dijaki so pod budnim očesom mentorjev dosegli nov velik uspeh. Na festivalu potic v Preboldu so sodelovali s 27 vzorci potic. Prejeli so 17 zlatih, 6 srebrnih, 3 bronasta in eno priznanje za sodelovanje. Čestitamo.

Finale DP v odbojki za dijake srednjih šol RS

 

Uspešno se je končalo celoletno tekmovanje naših dijakov v odbojki za srednje šole. V finalu državnega prvenstva, ki je bilo v Ljubljani 9. 4. 2019, je ekipa SŠGT Celje z enim porazom proti kasnejšim državnim prvakom za šolsko leto 2018/19 Gimnazijo Šiška Ljubljana in z zmago proti prvouvrščeni ekipi iz polfinala vzhodnega dela Gimnaziji ...

Srebrno priznanje za Marka Stoklasa

V ponedeljek, 18. marca, je na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik potekalo državno tekmovanje v znanju angl. jezika, IATEFL. Udeležila sta se ga Benjamin Bele, iz 3. a in Marko Stoklas, iz 3. b. Marko Stoklas je prejel srebrno priznanje.

Čestitamo.

Aktiv tujih jezikov

R. Padovnik Rajšter, prof.

Športni dan

V sredo, 3. 4. 2019,  bo na stadionu Kladivar športni dan, Atletika - troboj za vse dijakinje in dijake 3. in 4. letnikov ter 1. f in 2. f, v četrtek, 4 .4. 2019, pa za dijakinje in dijake 1. in 2. letnikov.

Vsa podrobna navodila za dijakinje in dijake (časovnice, razpored, malica),  so objavljena na oglasni deski.

Ekskurzija v Romunijo

V soboto, 16. 3., smo se dijaki naše šole malo po polnoči odpravili na 4-dnevno potovanje po Romuniji, kjer smo si ogledali sedem zanimivih mest.

Najbolj se nam je v spomin vtisnila obširna zgodovinska arhitektura mest in razkošne verske stavbe.

Imeli smo tudi čas za samostojno raziskovanje mest in njihove kulinarike.

V Brasovu smo si tudi ...

Zlato in srebro za naše tekmovalce

V četrtek, 21. 3. 2019 je na Srednji šoli Izola potekalo državno tekmovanje dijakov srednjih gostinskih in turističnih šol v znanju angleščine in nemščine. Naši dijaki so dosegli odlične rezultate.

Angl. jezik: ZLATO PRIZNANJE Marko Stoklas, 3. B

SREBRNO PRIZNANJE Benjamin Bele, 3. A, in Dimitrije Pešić, 3.B

 

Nem. jezik: SREBRNO PRIZNANJE ...

Dvakrat zlato za SŠGT Celje na državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje

 

Letošnje tekmovanje za Cankarjevo priznanje je potekalo pod naslovom Dediščina identitete. Dijaki so z zanimanjem prebirali Cankarjeva dela in druga književna besedila, ki so se navezovala na to tematiko.

Območnega tekmovanja, ki je tradicionalno potekalo na OŠ Zreče 23. januarja 2019, se je udeležilo devet dijakinj naše šole, kar sedem pa jih ...

Strokovna ekskurzija v Rim

Dijaki četrtih letnikov so srečno prispeli v Rim. Večno mesto jih je pričakalo s soncem in številnimi znamenitostmi.

Naši odbojkarji v finalu DP

Ekipa naše šole v sestavi Damjan Randl (cap.), Jernej Štojs, Jaka Udrih, Vladimir Tcaciuc Tarcu, Žan Skočaj, Nik Matko, Ian Vid Cvenk ter trener Bojan Ovca, prof., nadaljujejo z uspešno igro na državnem prvenstvu v odbojki.  V četrtek, 14. 3. 2019, so v Mariboru v polfinalu DP premagali III. gimnazijo Maribor z 2:1 ter II. gimnazijo Maribor z ...

Prvo mesto na predtekmovanju Tuševa kuharska zvezdica

Naši tekmovalci so na tretjem predtekmovanju Tuševe kuharske zvedice v Ljubljani dosegli prvo mesto. David Volavšek, Žiga Rakun, Nejc Sovič in Marko Stoklas so se pripravljali pri mentorjih Nataši Kamerički, Kristjanu Klančniku in Janezu Turnšku. Svoje delo so izvrstno opravili in se z zmago na predtekmovanju uvrstili v finale. S ponosom čestitamo ...

Ranč Kaja in Grom na obisku

V petek, 8. 3. 2019, je pouk praktičnega pouka turizma v 3. b potekal precej drugače. V goste smo povabili gospo Manco, ki skupaj z družinskimi člani vodi Ranč Kaja in  Grom. Posebno mesto pri njih imajo živali, predvsem konji, pa tudi drugi hišni ljubljenci. Gospa Manca je s seboj pripeljala tudi psičko, kar so dijaki sprejeli z velikim ...

Mladi in davki

V sklopu projekta davčno opismenjevanje mladih smo učenci 3. letnikov  prisluhnili gospe Golec in gospe Sintič s Finančne uprave republike Slovenije.

Povedali sta nam nekaj o zgodovini davkov in še več o davkih v sodobni družbi.  Izvedeli smo, kaj vse je obdavčeno, kako se odmeri davek, kakšen je pomen davkov in prispevkov, kam gre denar iz ...

Siniša Vasiljević na obisku

Obiskal nas je naš bivši dijak Siniša Vasiljevič, ki ga mnogi poznamo tudi s tekmovanje Masterchef. Pri pouku kuharstva je dijakom predstavil nepogrešljiv pripomoček v elitnih kuhinjah, thermomix.

Bianca zmagala na državnem tekmovanju iz nemškega jezika

Z velikim veseljem in ponosom sporočamo, da je Bianca Thieme iz 3. c zmagala na državnem tekmovanju iz nemškega jezika, ki ga vsako leto prireja SDUNJ (Slovensko društvo učiteljev nemškega jezika). Tekmovanje se je odvijalo 5. 2. 2019 na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor. Iskreno čestitamo Bianci in njeni mentorici Romani Padovnik ...

Predavanje Klemna Podlogarja

Naš nekdanji dijak Klemen Podlogar, član ekipe Kompas Young, ki bo letos konec avgusta v Budvo popeljala okoli 3000 maturantov, je za dijake 3. b in c pripravil zanimivo delavnico, kjer je na izviren način povezal vse tri strokovne module pri praktičnem pouku turizma v 3. letniku. Predstavil je postopek rezervacije počitniškega aranžmaja, ...

Pesnik hodi po drugačnih poteh

Na proslavi, s katero smo  4. 2. v predavalnici počastili slovenski kulturni praznik, smo del poti prehodili z njim. Spremljali so nas verzi, glasba in besede o Prešernovih nagrajencih. Spoznali smo, da je kultura  dragocenost, ki zna »na novo oživeti srce«.

Bianca Thieme uspešna na tekmovanju iz nemščine

Bianca Thieme iz 3. c se je odlično odrezala na šolskem tekmovanju iz nemščine. Osvojila je bronasto priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo v torek, 5. 2., na Srednji ekonomski šoli v  Mariboru.

Želimo ji veliko uspeha.

R. Padovnik Rajšter, prof.