DIFIfest 2017

Objavljeno 11.10.2017 ob 12:30 v naslednjih kategorijah: 3-KONS, Novice šole, Prva stran

10. Festival kratkega dijaškega filma Celje

Jubilejni 10. DIFIfest je potekal od 29. septembra do 10. oktobra 2017.

O festivalu

Organizatorja festivala 3-Kons in Mestni kino Metropol sta k sodelovanju pozvala mlade med 14 in 20 letom starosti. Priporočena dolžina filma je bila 5 minut, posamezni film ni smel biti daljši od 10 minut. Teme razpis ni določal, prav tako ni bilo žanrskih omejitev.

V okviru DIFIfesta je od 29. septembra do 1. oktobra v prostorih Srednje šole za strojnistvo, mehatroniko in medije potekala tradicionalna video delavnica, ki jo je vodil Alen Pavšar.

Namen delavnice je spodbuditi in predstaviti kreativnost mladih, jih izobraževati in vzgajati o filmski umetnosti. V njej so sodelujoci spoznali proces nastajanja filma: od nacrta, scenarija do montaze in avtorizacije. Sodelovale so 4 ekipe, 2 osnovnošolski in 2 srednješolski.

Vabimo vas k ogledu utrinkov z obeh festivalov.

 

Tekmovalni del

Za nagrado žirije in nagrado občinstva se je potegovalo 12 filmov.

Nagrada žirije

Žirijo DIFIfesta 2017 so sestavljali likovna pedagoginja Hana Grubelnik, Aleksander Jurkošek alias ljudski umetnik Nani Poljanec ter filmski kritik dr. Matic Majcen. Običajno žirija določi enega zmagovalca, letos pa so se odločili podeliti dve enakovredni nagradi filmoma Maščevanje in Obljubim.

Naslov: Maščevanje

Avtor: Tadej Vintar, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Obrazložitev

Film je žirijo prepričal s pogumnim soočanjem z žanrskim filmom. Njegov avtor zelo dobro obvlada filmski jezik, kar je glede na njegovo mladost občudovanja vredno. Poleg tega gre za izrazito avtorski film in to da ga je naredila tako majhna ekipa mu daje še dodatno veljavo. Režiser je prepričljivo podal stališče, da nasilja v filmu ne gre interpretirati kot dejanskega nasilje, temveč kot temačne stranpoti človeškega uma.

Naslov: Obljubim

Avtorja: Mojca Čeh in Vid Milakovič, II. Gimnazija Maribor

Obrazložitev

Film načenja zelo pomembno temo psiholoških obolenj pri mladostnikih in svojo zgodbo pripoveduje na pristen in topel način, kar dodatno poudarjajo tudi lepi posnetki narave. Še posebej pohvale vredno je to, da se film ne izpelje v temačen zaključek, temveč poda pozitivno sporočilo, ki izhaja iz medčloveške topline in prijateljstva.

Nagrada občinstva

Vrhunec 10. Festivala kratkega dijaškega filma sta bili dopoldanska in večerna filmska projekcija v Mestnem kinu Metropol, ki sta se odvili v torek, 10. 10. 2017. V dopoldanskem delu si je filme v okviru Festivala 3-Kons ogledalo več kot 300 dijakov kosovelovih štirih - Gimnazije Celje - Center, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Ekonomske šole Celje ter Šolskega centra celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, na večerni projekciji pa je bilo okoli 80 obiskovalcev. Prireditvi so povezovali dijaki Lava Vovk Petrovski, Leja Muzelj, David Kuder in Tilen Božič.

Največ glasov gledalcev je prejel film Vir življenja, ki je tako dobil nagrado občinstva.

Naslov: Vir življenja

Avtorji: Anika Kropf, Katja Močvirnik, Pia Kovač in Hana Selišnik, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Vsem mladim filmarjem in mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje, nagrajencem pa iskreno čestitamo.

10 let festivala

Celjski festival kratkega dijaškega filma je nastal spontano, kot eksperiment. Leta 2008 je v okviru Festivala 3-Kons nastalo prvih pet filmov, ki so jih ustvarili dijaki treh celjskih šol in predstavljajo zametek današnjega DIFIfesta. Naslednje leto smo k sodelovanju povabili osnovnošolce in srednješolce iz Celja in širše. Od leta 2010 ga soustvarjamo Mestni kino Metropol Celje in Festival 3-kons.

V desetih letih so se v tekmovalnem delu odrolali 104 filmi, ki jih je ustvarilo več kot 500 mladih in njihovih mentorjev. Bolj kot številke nas razveseljuje, da so filmi vsako leto bolj kakovostni, tako tehnično, kot vsebinsko, in da se ustvarjalci vračajo. Da so filmi vsako leto tehnično bolj kakovostni ne preseneča. Pomembna razloga sta gotovo dostopnost in obvladovanje tehnologije. Avtorji, ki sodelujejo več let običajno tudi bolje razumejo in uporabljajo filmski jezik, napredujejo zaradi kakovostnega dela mentorjev, učijo pa se tudi iz lastnih izkušenj in izkušenj vrstnikov.

Prvih pet let smo temo določili (Kaj me teži, U3, Brez, Sreča, Hočem) saj smo želeli avtorjem sugerirati o čem naj razmišljajo. V razpisu smo napisali tudi utemeljitev izbire teme. Od 2013 teme ni več, odločili smo se, da pustimu tudi tu avtorjem svobodo, saj smo ugotovili, da so vsebinsko filmi vsa leta, ne glede na razpisano temo, zelo sorodni, da je tema vplivala kvečjemu na naslov, na vsebino pa le posredno. Največkrat dijaški filmi pričakovano prikazujejo življenje in problematiko mladostnikov: odnos do šole, prijateljstva, ljubezni, stiske odraščanja, odnos do kajenja, alkohola in drog.

Vsako leto vidimo na festivalu filme, ki navdušijo z dobro zgodbo, naracijo, dramaturgijo, režijo, igro, montažo. Večina filmov pa bolj ali manj uspešno sledi mainstremovski filmski produkciji. To je posebej opazno pri filmskih likih. Opazili smo izrazito spolno polariziranost - moški so največkrat akcijski junaki, molčeči bojevniki, gangsterji z dobrimi avtomobili in lepimi ženskami; orožje, alkohol in droge so za njih samoumevni. Ženski liki so nežni, razmišljujoči, lepi, urejeni; tudi pri njih sta zelo prisotna alkohol in droge.

Fantje večinoma snemajo filme s pretežno moškimi junaki, ženske so v njih zgolj okras-kulisa, dekleta večinoma snemajo filme s pretežno ženskimi junakinjami, fantje so v njih okras-kulisa.

Ne glede na žanr in vsebino avtorji skoraj brez izjeme stavijo na humor, želijo nas  zabavati, nasmejati, pogosto na silo in neuspešno. Tudi zaradi naštetega je pomembno, da mladim ponudimo (strokovno) pomoč. Vloga mentorja nikakor ni le prenašanje tehničnega znanja; nasprotno, mladi potrebujejo predvsem nekoga, ki jih usmerja, vodi, spodbuja, po potrebi brzda. Ko se odločijo, da bodo posneli film so pogosto premalo premišljeni in preveč ambiciozni. Njihovi scenariji nemalokrat predvidevajo akcijske prizore z dragimi avtomobili, jahtami, letali ali helikopterji in množice statistov. Mentorji jim pomagamo izčistiti zgodbo, zavreči nepotrebno. Včasih to ni enostavno, saj so povsem osredotočeni prav na tovrsten blišč in zgodbe brez njega sploh ne znajo razviti. Posebej tistim, ki filme ustvarjajo prvič, svetujemo da načrtujejo čim manj igralcev, snemalnih lokacij, dialogov - vodilo je manj je več. V nasprotnem primeru po nepotrebnem trošijo energijo za nepomembne stvari, pri tem pa izgubijo nit, zgodbo, ali pa celo obupajo in ne zaključijo projekta.

DIFIfest ustvarjamo video-filmski entuziasti. Z izjemo profesionalnih mentorjev video delavnic vsi sodelujemo kot prostovoljci, zato uspemo narediti festival z zelo skromnim finančnim vložkom. Večino dela opravimo organizatorji in dijaki sami, opremo si največkrat izposodimo, delavnico izvedemo v prostorih katerega od soorganizatorjev, projekcije pa v dvorani Mestnega kina Metropol.

Organizatorji se z DIFIfestom ukvarjamo takorekoč vse leto. Marca ali aprila objavimo razpis, septembra organiziramo video delavnico, oktobra izvedemo osrednji del festivala. In ko se festival odvije se običajno že pogovarjamo o prihodnjem, o tem kaj velja obdržati, kaj spremeniti, izboljšati.

DIFIfest je torej dopolnil 10 let. Naslednje leto bomo imeli opravka z najstnikom. Gotovo nas čakajo novi zanimivi izzivi.

Nasvidenje prihodnje leto!

Organizatorja DIFIfesta:

Aleš Brod in Samo Seničar

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...