Poročilo komisije za kakovost

Objavljeno 17.11.2010 ob 08:59 v naslednjih kategorijah: Komisija za kakovost

Komisija za kakovost je pričela z delom v šolskem letu 2007/08. Ima 6 članov: predstavnika delodajalcev, predstavnika dijakov, predstavnika staršev in tri predstavnike učiteljev.

Temeljno poslanstvo komisije je oblikovanje vizije šole in njenega razvojnega načrta. Pot do tega pa je precej dolgotrajna in kompleksna, saj pogojuje sodelovanje treh dimenzij: dijakinj in dijakov, njihovih staršev in zaposlenih.

Odločili smo se, da bomo sprva ocenili stanje, ki trenutno vlada na šoli v smislu kakovosti. Tako smo pod drobnogled najprej vzeli dijake, od katerih želimo pridobiti informacije o njihovih vrednotah ter počutju in življenju na šoli. Podobno bomo kasneje pridobili še mnenja staršev in učiteljev, na podlagi česar bomo lahko oblikovali vizijo šole, ki je sestavni del razvojnega načrta in temeljno vodilo vsega, kar se bo v prihodnje na šoli dogajalo.

Za začetek je pomembno spoznanje, da se na šoli dogaja marsikaj kakovostnega za dijakinje in dijake: na voljo imajo npr. svetovalne ure, na katerih lahko s posameznimi profesorji razrešujejo osebne ali učne težave; skupaj s svetovalno delavko v 1. letniku oblikujejo osebno mapo (portfolijo), kamor vsa leta izobraževanja vlagajo dodatne certifikate, priznanja, pohvale ipd.; redno se srečujejo v skupnosti dijakov in še bi lahko naštevali. Zastavili smo si tudi nalogo poiskati vzroke za njihov neuspeh skozi vsa leta izobraževanja, s čimer bi radi dvignili njihov učni uspeh in zmanjšali osip.

V šolskem letu 2009/10 smo imeli v načrtu izvedbo spletne ankete s področja samoevalvacije. Tema je bila »učenje in poučevanje«, kazalnik pa šolska klima. Vprašalnik je bil pripravljen za učitelje in dijake. Na podobna oz. enaka vprašanja odgovarjajo tako učitelji kot dijaki.

Zaradi tehničnih težav pri sestavljavcu ankete (Šolski center Velenje) smo spletno anketo prejeli prepozno in ankete nismo izvedli. Zato imamo v načrtu izvedbo ankete v tem šolskem letu.

Načrtov je veliko in trudili se bomo, da jih uresničimo in dokažemo, da smo kvalitetna šola, ki je kos sodobnim trendom, pristopom in razmišljanjem.

sestavila: Melita Požežnik

 

Županova Micka

V  torek, 11. januarja 2011, si bodo dijaki prvih in tretjih letnikov štiriletnih programov ogledali gledališko predstavo Županova Micka v SLG Celje ob 11. uri. Vsi ti dijaki boste morali do 10. januarja za abonma plačati  6, 50 evrov.

Tudi letos smo organizirali gledališki abonma za naše dijake štiriletnih programov. Ker nas je veliko, se bomo ...

Ravnateljevo voščilo

Novoletno voščilo

Leto 2010 se počasi zaključuje. Zagotovo se je zgodilo nekaj grenkih trenutkov, ki bi jih z veseljem pozabili. A naj ostanejo nekje kot spomin na  družino in prijatelje, ki so vam pomagali in vas popeljali v lepši, nov dan.

Ne pozabite na tiste, ki so vam pomagali, veselite se skupaj z njimi prihajajočega novega leta, v katerem ...

Peka peciva

V šoli pri pouku kuharstva poteka modul peka peciva. Pripravljali smo čudovite krhke piškotke, medenjake, čokoladne poljubčke, medene pite … Spoznali smo različne tehnike dela in najlepše je bilo, ko smo s čokolado pisali po piškotih, jih lepili z marmelado.

Tu je nekaj slik in se sami lahko prepričate o naših izdelkih.

 

Peka pic

Pri modulu peka pic smo obiskali Pizzerijo Špica v Laškem. Najprej so nas lepo pogostili, malo povedali o sami pizzeriji in že smo pričeli z delom. Povedali so nam, kako zelo pomembna je temperatura krušne peči, saj vse pice pečejo v krušni peči. Pokazali so nam pripravo testa za pice, povedali kako se pripravi sama omaka, da mora biti pica ...

Geografsko tekmovanje

Tema letošnjega geografskega tekmovanja je "Naravne znamenitosti Slovenije, Evrope, Sveta".

Na šoli bomo izvedli VI. šolsko geografsko tekmovanje 17. februarja 2011. Trije najuspešnejši dijaki se bodo uvrstili na območno geografsko tekmovanje.

Prijavite se lahko pri profesorici za geografijo do 31. januarja 2011.

Literaturo za tekmovanje ...

Štipendija

Štipendije so vedno dobrodošle. Še zlasti za naše dijake, ki se pogosto vključujete v mednarodne izmenjave, se odločate za usposabljanja v tujini. Predlagam, da preberete Javni razpis štipendij za študijske obiske slovenskih dijakov in študentov v tujini v letu 2010 in 2011.

Morda vam bo ta razpis koristil letos ali pa kasneje.

Ekskurzija v London

Odhod udeležencev ekskurzije v prednovoletni London je v soboto, 11. decembra ob 10.00 s parkirišča nasproti SŠGT. Prihod 15. decembra v zgodnjih jutranjih urah.

Organizatorica ekskurzije:

Ines Senica Rudnik, prof.

Praznični Dunaj

V soboto, 27. 11. 2010, smo se dijaki in mentorice turistično popotniškega krožka SŠGT Celje odpravili na tradicionalni zimski izlet. Tokrat nas je pot vodila v avstrijsko prestolnico. Dunaj nas je sprejel z modrim nebom in s sijočim soncem, kar je v tem času zelo nenavadno. V dopoldanskih urah smo se sprehodili po zasneženih vrtovih dvorca ...

Cankarjevo tekmovanje

Tekmovanje za Cankarjevo tekmovanje bo v sredo, 8. 12. 2010, ob 13.30 v pred. 103. Tekmovalce prosim, naj pridejo v šolo vsaj 30 minut pred začetkom pisanja.

Mentor: Vid Burnik

Festival vin in kulinarike

13. SLOVENSKI FESTIVAL VIN IN 3. FESTIVAL KULINARIKE

18. in 19. november 2010, Ljubljana, Hotel Slon in Grand hotel Union

 

Slovenski festival vin vsako leto obiščejo gostinci, poslovneži, trgovci, vinarji in vinogradniki, sommelierji, enologi, vitezi vina, vinske kraljice in ljubitelji vina.

Tako smo se ga udeležili tudi mi, učitelji z nekaj ...

Lublana je kul!

Obveščamo Vas, da imajo dijaki 4. letnikov v okviru obveznih interesnih dejavnosti pri pouku SLO strokovno ekskurzijo v Ljubljano z naslovom »LUBLANA JE KUL!«. Ekskurzija bo v sredo, 1. decembra 2010.

Poudarek tokrat ne bo na izobraževanju, temveč na sprejemanju umetnosti (ogled knjižnega sejma in literarno-glasbene predstave).

Več informacij na ...

Predbožični Dunaj

Romantični izlet

Sobota, 27. 11. 2010

Turistični krožek vabi dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje na romantični izlet na predbožični Dunaj.

Odhod iz Celja (parkirišče za hotelom Štorman) ob 6.00 uri. Vožnja v smeri  Šentilja in Gradca, do avstrijske prestolnice. Najprej se bomo ustavili pri dvorcu Schönbrunn, letni rezidenci ...

Finančno opismenjevanje

 

V šolskem letu 2010/11 bomo na šoli izvajali nov krožek. Ideja je nastala na podlagi evropskega projekta finančnega opismenjevanja, ki ga je predstavila evropska komisija. Člani se bodo seznanili z Dolceto. Dolceta je kratica za "Development of Online Consumer Education Tools for Adults", kar pomeni "Elektronsko izobraževanje odraslih na ...