Norčavi pust

Objavljeno 24.02.2020 ob 23:11 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom

Februar ni znan samo po tem, da je najbolj zaljubljen mesec, da ima izmed vseh mesecev najmanj dni in da ima vsako četrto leto namesto osemindvajsetih devetindvajset dni. Za februar je značilno tudi pustovanje.

Pust izvira iz poganskih časov in je premakljiv praznik. Glede na cerkveni koledar se praznuje štirideset dni pred veliko nočjo, ko se dan po pustu, na pepelnično sredo, za kristjane začne štiridesetdnevni post. Beseda pust izvira iz starejše slovenske besede mesopust, ki je prek italijanščine (carnevale) prevzeta iz latinščine in pomeni 'odvzeti, pustiti meso' (med postom ni bilo dovoljeno jesti mesa).

Za pust so značilne maske. V pradavnini je maskiranje bilo nujno zaradi lova, ko so se lovci zamaskirani skušali približati živalim. Maskiranje, ki ni bilo nujno za preživetje, pa izvira iz kultnih obredov in prehodov med letnimi časi. Maškare so utelešale nadnaravne moči. Naši predniki so verjeli, da bodo obredi z maskami pregnali zle duhove in temne sile zime ter priklicali toplo pomlad. Za izdelavo mask so uporabljali naravne materiale: saje, les, glino, usnje.

V preteklosti so maske hodile od hiše do hiše in širile veselje, danes pa so večinoma zbrane na karnevalih oz. pustnih sprevodih in so povezane z menjavo družbenih vlog (norčavost) ali pa izražajo družbeno kritiko. Najbolj znani karnevali v Sloveniji so na Ptuju, v Cerknici, Postojni, Cerknem, Litiji, Cankovi in Ribnici. Konec pustovanja predstavlja pokop pusta, ko se pustna lutka sežge ali vrže v vodo. S pokom pusta se pokoplje vse slabo in prikliče pomlad.

Različni slovenski kraji poznajo različne pustne običaje. Značilne slovenske maske so škoromati v Brkinih, lavfarji v Cerknem, kurenti na Ptujskem polju, pustarji na Banjšicah in polharji na Dravskem polju.

Pustovanje že od nekdaj spremlja bogata kulinarika, saj so naši predniki verjeli, da bogato obložena miza predstavlja rodovitno zemljo in bogato letino. Na pust so se do sitega najedli, nato pa se do velike noči štirideset dni postili. Ena izmed glavnih pustnih jedi so še danes krofi in zaradi njih je pust masten okoli ust.

To šolsko leto praznujemo 40-letnico delovanja dijaškega doma na Ljubljanski cesti 21. Obeležili jo bomo z različnimi prireditvami in projekti, med drugim tudi s 40 mislimi za 40 let. Tedensko bomo objavili misel, ki nas bo nagovorila oz. se nam bo zdela najbolj primerna.

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.