Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja

Objavljeno 31.01.2020 ob 11:34 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom

31. januarja zdravstvene organizacije vzpodbujajo kadilce k opustitvi kajenja. Pravijo, da dve tretjini kadilcev želi opustiti kajenje in se rešiti zasvojenosti z nikotinom, a je opustitev brez strokovne pomoči in opore lahko težka. Nikotin v možganih povzroča občutke ugodja in zadovoljstva. Poleg nikotina so v cigaretah med drugim še aceton, amoniak, arzen, butan, svinec, nikotin, metanol, formaldehid in aceton. Ni treba posebej poudarjati, da te snovi škodijo tako zdravju kadilcev kot tudi zdravju pasivnih kadilcev. Na NIJZ kadilce vzpodbujajo, naj se vključijo v brezplačne programe za opuščanje kajenja. Na voljo jim je tudi brezplačna telefonska številka, na kateri lahko dobijo pomoč: 080 2777.

Tudi fuge in elektronske cigarete vsebujejo nikotin, ki povzroča zasvojenost. V e-cigaretah so polega nikotina še aerosol, vlažilci, arome, topila in aditivi, ki so pri klasičnih cigaretah prepovedani. V njih so našli rakotvorne, radioaktivne (radon) in strupene snovi. Delci, ki jih kadilci vdihavajo (vejpajo), vsebujejo rakotvorne snovi, ki prodrejo globlje v pljuča in kri. Zaradi tega se v krvi poveča nivo nikotina. Med potjo nikotina iz pljuč v kri in možgane nikotin prizadene celotno telo: vpliva na delovanje srčne mišice, viša krvni tlak in srčni utrip, otežuje dihanje.

V našem dijaškem domu pogosto opozarjamo na škodljivost kajenja. Danes, ob dnevu brez cigarete,  smo pa dijake še posebej seznanjali s tem, da je pri kadilcih 23-krat večja možnost, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večja možnost za smrt zaradi pljučne bolezni, dvakrat večja možnost za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni. Kadilci bi morali premisliti, ali je vsaka prižgana cigareta vredna njihovega življenja.

(Več o škodljivih posledicah kajenja lahko najdete na teh povezavah: https://zadihaj.net/elektronske-cigarete/, https://www.nijz.si/sl/31-januar-dan-brez-cigarete-priloznost-in-spodbuda-za-opustitev-kajenja-1.)

Prijavni roki so podaljšani

V skladu z Zakonom o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-COV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ) (Uradni list RS, št 36/2020) se podaljšajo vsi odprti prijavni roki do prenehanja razlogov za začasne ukrepe, kar ugotovi Vlada RS s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu ...