Novoletne zaobljube

Objavljeno 16.01.2020 ob 11:37 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom

Za nami je že polovica januarja. Ali ste sprejeli kakšno novoletno zaobljubo, preden ste stopili v 2020? Še vztrajate pri njej?

Mnogi ob vstopu v novo leto sklenejo, da bo njihov življenjski slog bolj zdrav: nekateri sklenejo, da bodo sproti izpolnjevali šolske obveznosti, nekateri bodo več brali, nekateri se želijo znebiti stresa, nekateri so odločeni, da se bodo več smejali in svoj čas preživljali s pozitivnimi ljudmi. Veliko ljudi sklene, da bodo v novem letu aktivnejši, zato se vpišejo v fitnes ali k drugim vodenim vadbam, nekatere h gibanju kliče narava, drugi se želijo odpovedati nezdravim razvadam posedanja pred zasloni vseh vrst, pogosto se kdo odpove pitju alkoholnih pijač, kajenju in uživanju nezdrave hrane ... Večina zaobljub je torej povezana z izboljšanjem zdravja.

Tudi v DŠD Celje želimo, da bi naši dijaki svoj prosti čas koristno preživljali in da bi njihov življenjski slog bil zdrav. K zdravemu življenjskemu slogu ne sodi uživanje sladkih pijač in sladkarij z umetnimi sladili. Pred vhodom v dijaški stolpič je že nekaj dni razstavljeno, v katerih živilih se skriva sladek ubijalec. Povprečno slovenski 15- in 16-letniki s sladkimi pijačami na leto zaužijejo 25 kilogramov sladkorja. To je več kot dva kilograma na mesec! Sladkani čaji, sadni nektarji, ledeni čaji, sladke gazirane pijače, pijače za športnike, energijske pijače, vode z okusom, sadni sokovi, industrijske sladice, kečap, sadni jogurti, kosmiči in druga sladkana živila so skriti ubijalci našega zdravja. Nekaj minut po zaužitju sladkanega živila se v telesu dvigne nivo krvnega sladkorja, pojavi se občutek utrujenosti ali pa se razvijejo hiperaktivnost in težave s koncentracijo. Redno uživanje predelane in skomercializirane hrane in pijače, sladkane s predelanim sladkorjem (ki je navadno zelo poceni), pa vodi v kopičenje maščob in debelost. Debelost človekovo zdravje zelo ogroža. Ne gre le za videz, gre za zdravje. Uživanje pijač in hrane s predelanim in dodanim sladkorjem je tako nevarno kot kajenje.

A ste zato, da skupaj sprejmemo novoletno zaobljubo, ki se glasi: »V letu 2020 ne bom kupoval/-a in pil/-a sladkih pijač«?

P. S.: O tem, kakšno jamo si kopljemo z nakupovanjem plastenk, pa kdaj drugič.

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.