Svetovni dan turizma

Objavljeno 27.09.2019 ob 13:45 v naslednjih kategorijah: Turizem, Prva stran

27. september je svetovni dan turizma. Na naši šoli smo praznik obeležili z delavnicami, povezanimi z letošnjim motom »Turizem in delovna mesta: boljša priložnost za vse«. Dijaki 4. letnikov EGD in njihovi mentorji so nam pripravili vrsto zanimivih, poučnih in zabavnih predstavitev turističnih poklicev in drugih turističnih dejavnosti.

Letošnje praznovanje poteka v času velikih pretresov v turizmu, eni vodilnih gospodarskih panog na svetu. Naš letalski prevoznik Adria Airways že nekaj časa »boleha«. Kljub nacionalnemu ponosu in nostalgiji lahko v naslednjih dneh pričakujemo stečaj družbe. Podobna usoda je doletela tudi najstarejšo potovalno agencijo Thomas Cook, ki ima svojo poslovno mrežo v šestnajstih državah, turisti pa so v njihovi organizaciji potovali povsod po svetu. Vodstvo agencije Cook je poudarilo, da slabše poslovanje v zadnjih letih pripisujejo manjšemu zanimanju in odpovedim potovanj predvsem zaradi vpliva klimatskih sprememb (vročinski valovi, neurja, …). Nek tuji strokovnjak je propad drugega največjega svetovnega organizatorja potovanj označil kot potres 7. stopnje, ki mu bo sledil nesluten cunami.

Kljub tem pretresljivim godbam pa turizem Sloveniji prinaša veliko dobrega. Po podatkih Statističnega urada republike Slovenije se število obiskovalcev Slovenije že nekaj let povečuje. Turistični nastanitveni objekti so leta 2018 našteli več kot 5,9 milijonov turističnih prihodov in 15,6 milijonov turističnih prenočitev, kar pomeni za 8 % več prihodov in 10 % več prenočitev kot v letu 2017. Tudi vsi letošnji indeksi so višji od 100. Trendi v nakupnih odločitvah sodobnih turistov se spreminjajo – vedno več ljudi se odloča za krajša potovanja (manjši ogljični odtis), ki pa jih je hkrati več in na bližjih destinacijah. Za te turiste je naša država zelo privlačna. Seveda ne smemo pozabiti na glavne motive za obisk Slovenije: čudovita narava, zanimiva kulturna dediščina in omamna kulinarika.

Poklicna prihodnost naših dijakov je zaradi naštetih dejstev zelo obetavna. Pri rednem pouku se trudimo dijakom privzgojiti odličnost, s takšnimi oblikami dela, kot jih izvajamo ob svetovnem dnevu turizma, pa dodajamo še »češnjo na tortico«.

Oglejte si galerijo fotografij na šolskem FB.

mag. Polona Frajzman

Foto: Tomaž Ostreuh

40 let dijaškega doma na ...

Na današnji dan pred 40 leti so se prvi dijaki vselili v nov dijaški dom na Ljubljanski cesti 21 v Celju. Arhitekturno zasnovo za objekt, ki je bil zgrajen leta 1979, je zasnoval gradbeni tehnik Daniel Jagrič, sicer eden vplivnejših načrtovalcev modernističnega in postmodernističnega Celja, zgradili pa sta ga znani celjski gradbeni podjetji ...