Film Strah

Objavljeno 06.11.2018 ob 15:36 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Dogodki

Najstarejše in najmočnejše človeško čustvo je strah, najstarejša in najmočnejša oblika strahu pa je strah pred neznanim.

Dijaki zaključnih letnikov so si v sredo, 24. 10. 2018, ogledali kratki slovenski film Strah, družbeno kritičen film, ki govori o nevarnostih širjenja neonacizma med mlado generacijo ter o naraščajočem strahu, ki se vse bolj zajeda v ljudi zaradi gospodarskih, socialnih in političnih razmer doma in v širšem globalnem, mednarodnem okolju, katerega del je tudi Slovenija.

Namen filma je ozaveščanje javnosti in opozarjanje na problem porasta vsesplošne nestrpnosti, s katero se v družbi znova soočamo.

Film prikazuje zgodbo najstnika Kristjana, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do končnega spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno.

Po ogledu filma je sledil pogovor z gostoma, Dejanom Babosekom, scenaristom in režiserjem filma in beguncem iz Sirije, Ahmedom Shamiehjem. Razvnela se je debata o strahu – strahu pred tujci, prišleki, drugačnimi, strahu pred neonacizmom in skrajnim nacionalizmom. Ob pogovoru z režiserjem filma smo se spraševali o Kristjanovih razlogih za vključitev v neonacistično skupino, kaj mladi iščejo v teh skupinah, morda uteho pred nerazumevanjem  s strani staršev, pripadnost, varnost … Naša gosta smo spraševali, kako ločiti resnico od laži, kako odkriti bodisi politično bodisi ekonomsko manipulacijo in propagando, ki se pogosto skriva v ozadju medijskih vsebin. Odgovor, ki povzema naš pogovor, smo našli v kritičnem mišljenju, v avtonomni misli posameznika.

Urška Močnik, prof.

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalke in tekmovalce obveščamo, da bo tekmovanje za Cankarjevo priznanje potekalo 11. 12. 2018 ob 13.30 v predavalnici 103.