56. Domijada

Objavljeno 04.05.2018 ob 12:16 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom

56. Domijada, športno-kulturno srečanje dijaških domov Slovenije je potekala 19. in 20. aprila 2018 na Rogli. Tema in rdeča nit dvodnevnega dogodka je bila Vzporedni svet, zato smo razmišljali o identiteti in vplivu sodobnih medijev nanjo.

Vtisi z Domijade

Letošnje leto je 19. in 20. aprila potekala že 56. Domijada na Rogli.

Udeležile smo se je Nina Tajč, Ana Šart, Zarja Pšeničnik in Neža Verbovšek. Predstavile smo se na kulturni prireditvi s pesmijo Vsak po svoje. Dogajanje je bilo pestro s športnimi aktivnostmi čez dan in kulturnim programom zvečer. Po večerni prireditvi nas je zabaval ansambel Dijaškega doma Drava Maribor.

Bilo je prijetno druženje in spoznale smo nekaj dijakov iz drugih koncev Slovenije.

Nina, Ana, Zarja in Neža

Organizatorji o Domijadi

"Na Domijadi bomo pod skupno streho zbrani iz vse Slovenije in zamejstva, kar pomeni, da bo to največji dijaški dom v Sloveniji – Dijaški dom Rogla 2018. Družili se bomo najrazličnejši udeleženci in sodelovali v številnih dejavnostih. Da bomo uspešni, bo potrebno sodelovanje in medsebojno povezovanje. Letos bomo potovali iz realnega v virtualni svet, poskušali bomo ustvariti vzporedni svet bivanja.

Živimo v času, ko je naše življenje pod močnim vplivom digitalnih medijev. Vzporedno z realnostjo se nam odpirajo vzporedni svetovi, kjer lahko živim povsem drugačno življenje. Lahko se skrijemo za masko svoje identitete na facebooku, lahko se potopimo v zgodovino ali pa sanjam znanstveno fantastiko prihodnosti. Lahko se prepoznamo v animejih ali se bojujemo skupaj z Lovci senc.
Vzporedni svet lahko podžiga našo ustvarjalnost ali s pasivnim sprejemanjem ohromi naš resnični jaz. Lahko nas poveže z drugimi preko medijev in nam pomaga osebnostno rasti ali pa nas osami v lastni iluziji. Toda postavlja vprašanje: Kdo sem jaz v resnici? Kaj je resnica? Kaj ima v mojem življenju vrednost?
Na letošnji Domijadi bomo skupaj razmišljali o identiteti in vplivu sodobnih medijev nanjo. Ustavili se bomo ob prednostih, ki jih ponuja sodobni virtualni svet pri odkrivanju tega, kdo sem in kam grem, ter hkrati odkrivali pasti, kje vzporedna resničnost pogoltne možnosti za realnost in razvoj resnične identitete. Moje življenje v vzporednem svetu je …"

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalke in tekmovalce obveščamo, da bo tekmovanje za Cankarjevo priznanje potekalo 11. 12. 2018 ob 13.30 v predavalnici 103.