Nova raziskovalna naloga

Objavljeno 08.04.2018 ob 19:36 v naslednjih kategorijah: Prehrana, Raziskovalna dejavnost, Prva stran

“Čaj … je religija umetnosti življenja”

(Kakuzo Okakura, The book of tea)

Filip in Urh Burnik ... mlada raziskovalca. Filip, naš dijak iz oddelka 4. a, Urh, brat dvojček, dijak Gimnazije Celje - Center.

Poleti, leta 2017, sta opravila mednarodno priznan tečaj za čajnega šampiona. Na predavanju sta pridobila veliko znanja o čaju, a se njegove kemijske sestave niso podrobno dotaknili. To ju je spodbudilo, da sta se lotila raziskovalne naloge, ki je povezovala kemijske lastnosti z okusom čaja.

Skušala sta najti povezavo med antioksidativno učinkovitostjo, kakovostjo in všečnostjo čaja in ugotoviti, ali je bolj modro kupovati čaj v prostih lističih ali v vrečkah.

 

Rezultati antioksidativne učinkovitosti so pokazali, da med čaji ni bistvene razlike, izjema so le črni čaji v lističih, ki so imeli višjo antioksidativno učinkovitost. Rezultati ankete in pokuševalnih listov pa so pokazali, da je najbolj priljubljena oblika čaja v vrečkah, po všečnosti pa so bili boljši čaji v prostih lističih.

 

Dijaka sta v nalogo vložila veliko dela, energije, časa. Želela sta običajnim potrošnikom približati čaje, kot so zeleni, beli in črni čaji, saj mnogo ljudi pozna zgolj zeliščne in sadne napitke - čaje, ki v pravem pomenu besede to sploh niso. Komisija je nalogo uvrstila v II. skupino; žal so bili v komisiji vsi s področja kemije, nihče pa s področja prehrane.

Nad njunim delom sva bdeli Jožica Kovač, profesorica kemije na GCC in moja malenkost. Z veseljem in ponosom sem bila njuna mentorica in jima iskreno čestitam.

 

Preberite še novico na Gimnaziji Celje - Center.

 

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalke in tekmovalce obveščamo, da bo tekmovanje za Cankarjevo priznanje potekalo 11. 12. 2018 ob 13.30 v predavalnici 103.