Ekskurzija v Toskano

Objavljeno 28.03.2018 ob 10:37 v naslednjih kategorijah: Turizem, Prva stran

V četrtek, 15. 3. 2018, smo se dijaki 4. a, b, c in č razreda udeležili strokovne ekskurzije v Toskano. Najprej smo si ogledali mesto Siena, katerega ustanovitelj naj bi bil sin Rema, enega od dveh ustanoviteljev Rima, zato smo po mestu videli veliko kipov volkulje, ki je slavna brata dojila. Med drugim smo si ogledali stolnico v Sieni in pa njihov najbolj znan trg Piazza del Campo, znan po svoji nenavadni obliki, kjer še danes dvakrat letno prirejajo konjske dirke. Nato smo si ogledali še mestece San Gimignano, ki je najbolj znano po svojih številnih visokih stolpih, ki jih je včasih bilo kar 72, celotno mesto pa danes spada pod zaščito UNESCA.

Naslednji dan smo se odpravili do mesta Pisa, kjer smo si imeli priložnost ogledati trg Piazza dei Miracoli, na katerem stojijo ene najbolj znanih stavb na svetu: krstilnica, katedrala, staro pokopališče ter nagibajoči se stolp, ob katerem smo se vsi prav radi slikali. Sledila je vožnja v mestece Montecarlo, kjer smo obiskali Fattorio il Poggio, eno od mnogih toskanskih kmetij, ki prideluje svoje vino in stiska svoje oljčno olje. Tam so nam pripravili degustacijo, kjer smo lahko poskusili njihove izdelke, nekaj od teh pa smo si tudi vzeli za domov. Nazadnje smo se peljali do mesta Vinci, rojstnega kraja Leonarda da Vincija, kjer smo si ogledali njegov muzej, pod katerega spada tudi njegova rojstna hiša.

Zadnji dan smo obiskali prestolnico Toskane, mesto Firence, ki nas je osupnilo že, ko smo ga gledali od daleč.  Najbolj nas je navdušila glavna cerkev mesta, katedrala Svete Marije, ob kateri stoji tudi krstilnica in pa Giottov stolp, vse tri stavbe pa spadajo pod UNESCO- vo zaščito. Ogledali smo si tudi Piazza della Signoria, kjer stoji mnogo znanih kipov, med drugim tudi kopija Michelangelovega Davida, galerijo Uffizi, Ponte Vecchio , Trg republike in pa bazliko Svetega križa, ki je znana po tem, da so Italijani mnogo svojih najbolj znanih zgodovinskih osebnosti počastili tako, da so jim v tej baziliki postavili grobnice.

Kljub klavrnemu vremenu smo se uspeli imeti lepo. Izvedeli smo veliko več o italijanski zgodovini in seveda uspeli tudi poskusiti pravo toskansko hrano.

Ivšek Darja, 4.B

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalke in tekmovalce obveščamo, da bo tekmovanje za Cankarjevo priznanje potekalo 11. 12. 2018 ob 13.30 v predavalnici 103.