No. 1, Gourmet Rose, Barbara ... penine Istenič

Objavljeno 14.03.2018 ob 09:38 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Prehrana, Strežba

Obiskal nas je gospod Miha Istenič iz Stare vasi na Bizeljskem. So pridelovalci penin po klasični metodi že od leta 1968.

O kakovosti Isteničevih penin zgovorno pričajo številne nagrade in priznanja.

V preteklih letih so za penine prejeli 10 šampionskih naslovov, 65 zlatih in velikih zlatih medalj, 41 srebrnih medalj. Med nagradami pa nadvse cenijo trikrat podelitev Prix d’Excellence v Parizu, zlato medaljo v Veroni ter dvojček šampionskih naslovov v letu 2005 v Ljubljani in Gornji Radgoni.

V svetovnem merilu so med 20 najboljšimi pridelovalci penečih se vin.


Ta dan smo se medpredmetno povezali prehrana in strežba in določene stvari z dijaki ponovili, nekaj novih znanj in veščin pa so dijaki seveda tudi pridobili. 
Kako proizvedemo peneča vina po klasični metodi, kako jih pravilno postrežemo, kakšni morajo biti kozarci ... polno pa smo zaposlili svoja čutila. Penine smo slišali, opazovali njihovo bistrost, barvo, jih vonjali, okušali, iskali buketne snovi, arome ... jih primerjali in resnično uživali. 

Tri ure pouka so bliskovite minile dijakom 3. a kakor tudi nam profesorjem, gospodu Klančniku, gospodu Štojsu, meni in gospodu ravnatelju. 

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Tekmovanje za Cankarjevo priznanje

Tekmovalke in tekmovalce obveščamo, da bo tekmovanje za Cankarjevo priznanje potekalo 11. 12. 2018 ob 13.30 v predavalnici 103.