Srednjeveški plesi v dijaškem domu - zakaj pa ne?

Objavljeno 08.12.2017 ob 10:07 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom

Ste vedeli, da so v srednjem veku plesali tako revni kakor bogati? Plesi v srednjem veku so bili izjemen dogodek, ki je bil za mnoge mlade tudi priložnost, da so med seboj izmenjali kakšno spoštljivo in lepo besedo, se srečali z osebami, ki so bile pomembne v tedanjem družbenem življenju, sklepali dogovore in se dogovarjali o poslih in porokah. Ste vedeli, da so tedaj plesali ples prijateljstva, da so se med plesi držali povsem drugače, kot to počnemo dandanes, da so plesali v krogu?

V četrtek, 7. decembra 2017 smo se dijaki dijaškega in študentskega doma SŠGT Celje srečali s člani KUD Galiarda iz Celja. Omenjeno društvo ohranja kulturno zgodovinsko dediščino. Plešejo namreč ob glasbi srednjega veka. Imajo zelo zanimive kostume in plesni koraki so na prvi pogled zelo preprosti. Plesalke in plesalec so nam predstavili dejavnost društva in nas skozi glasbo in ples popeljali v čas naših prednikov. Skupaj z njimi smo zaplesali tudi v ritmu glasbe tedanjega časa in spoznali nekaj plesnih korakov. Skupaj smo zaplesali in bilo nam je prav lepo. Člani KUD Galiarda pa bodo zelo veseli tudi novih mladih plesalcev, ki bi radi plesali to zvrst plesa in tako ohranjali kulturno dediščino.

Nika Doler

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...