Tradicionalni jesenski sejem poklicev tokrat precej drugače

Objavljeno 10.11.2017 ob 15:19 v naslednjih kategorijah: Dogodki

Že skoraj desetletje, torej ves čas od nastanka 2. OŠ v Slovenski Bistrici, veliko pozornosti posvečamo poklicni izbiri naših učencev. Ta je zelo pestra, ni pa ravno lahka, zato iščemo načine, kako bi učenci poleg običajnega informativnega dneva na šolah še lahko spoznali čim širšo paleto poklicev in tako sebi in staršem olajšali pomembno življenjsko odločitev.

V prejšnjih letih smo predstavnike srednjih šol in izvajalce posameznih zanimivih in manj znanih poklicev povabili v šolo. Letos so se posvetili predvsem nam osmošolcem in devetošolcem, ki nas  poklicna odločitev čaka v kratkem. Odpravili smo se na šole v naši okolici, spoznavali poklice v različnih ustanovah in javnih zavodih, se spoznavali s podjetništvom …

Všeč nam je bilo, da smo lahko sami izbrali šole in poklice, ki nas zanimajo. Seveda ni bilo možno, da bi ustregli prav vsaki želji, večina učencev pa je dobila nova vedenja in informacije o usmeritvah, ki so jim najbližje.

Med drugim smo v Slovenski Bistrici spoznali naloge zdravstvenega osebja in reševalcev v zdravstvenem domu, recimo poklice patronažna sestra, fizioterapevt in medicinska sestra, nato smo se v praksi  srečali z domsko oskrbo oskrbovancev v Domu Jožeta Potrča, enota Slovenska Bistrica. V našem mestu so nam prijazno razložili tudi, kakšne naloge opravljajo na policijski postaji, v vojašnici in na veterinarski postaji. Izvedeli smo tudi, kaj delajo trenerji športnih panog, bili smo celo v salonu za štirinožce.

Nekateri smo se udeležili dnevov podjetnosti na Srednji šoli v Slovenski Bistrici in spoznavali, kako najhitreje pridemo od ideje do izdelka za trg. Predavatelji so nam obrazložili zgodovino izumov in inovacij ter nas ogreli  s kratko igrico, imenovano Mrhovinarski lov, pri kateri si moral poiskati 30 predmetov v 20 minutah. Nato so nam je pripravili odlično predstavitev, ki nam je pomagala dobiti idejo, kako se bomo lotili določenega problema. Odločili smo se za problem onesnaževanja in množičnega izkoriščanja neobnovljivih energetskih virov in prišli do rešitve − EKO AVTA oziroma avta, ki si sam proizvaja energijo iz več obnovljivih virov, kot so sončna, vetrna in vodna. Idejo smo s skupnimi močmi spravili na papir in jo predstavili pred ostalimi učenci. Pri tem smo poslušali tudi ostale skupine in prišli do ugotovitve, da smo se vsi odlično odrezali.

Večja skupina učencev se je odpravila na izbrane srednje šole v Celje. Večina nas je šla na Šolski center Celje. Tam so nam   pripravili predstavitev  centra in nas potem razdelili po tematskih delavnicah.

Všeč nam je bilo, da smo si lahko ogledali tudi razstavo Divja in zlata dvajseta na gimnaziji Lava, kjer smo obravnavali to zgodovinsko temo. Pogovarjali smo se o načinu življenja po koncu 1. svetovne vojne oz. v zlatih 20-tih letih in ugotovili, da se je ta do danes zelo spremenil.

Zanimivo je bilo tudi na Srednji gostinski in turistični šoli v Celju, kjer smo doživeli praktični prikaz priprave jedi in postrežbe ter se nato z učenci šole družili med ogledom znamenitosti Celja.

Čeprav nismo dobili vseh informacij in odgovorov o svojih morebitnih bodočih poklicih, je vsaka izkušnja in podrobnost zelo dragocena. Po končanem dnevu, posvečenem poklicnemu spoznavanju, smo si bili edini, da je to pravi pristop in smo zato hvaležni šoli, ki skrbi za našo prihodnost, in vsem, ki so nas prijazno sprejeli in delili z nami svoja znanja in izkušnje.

 

Besedilo in fotografije: Živa Ana Germ, Karolina Tušek, Luka Rupnik, Miha Govedič, novinarski krožek 2. OŠ Slovenska Bistrica, mentor Janez Ülen

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...