Senzorično ocenjevanje vina vinske kleti Ščurek

Objavljeno 08.05.2017 ob 10:18 v naslednjih kategorijah: Strežba, Prehrana, Prva stran

Jakot, sivi pinot, kontra, cabernet franc in za piko na i Stara brajda, rdeča ... to so bila vina vinske kleti Ščurek, iz Medane, Goriških brd.

Obiskal nas je gospod Stojan Ščurek in nas navdušil s svojimi vini.

Težko bi določili vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom, zapisano pa je ostalo, da je Stojanov nono Franc obdeloval 1 hektar trt in pridelal 50 hektolitrov vina. Danes gospod Stojan s pomočjo petih sinov neguje 20 hektarjev vinogradov, temu primeren pa je tudi pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd. Ščurkovi ponujajo trgu letno do 100.000 steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Taka vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte. Posebej so ponosni na svoje zvrsti.

Ta dan smo se spet medpredmetno povezali prehrana in strežba in določene stvari z dijaki ponovili, nekaj novih znanj pa so dijaki seveda tudi pridobili.

Ponovno smo polno zaposlili svoja čutila. Vina smo senzorično ocenjevali, opazovali njihovo bistrost, barvo, jih vonjali, okušali, iskali buketne snovi, arome ...

Dijakom 3. a in 2. e in nam profesorjem, gospe Križnik, gospodu Štojsu, gospodu Klančniku in meni se je danes pridružil tudi gospod ravnatelj, Iztok Leskovar.

Ščurkova vina so zame resnično lepa, takšna z dušo in zagotovo so nekaj posebnega.

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...