Filipova čajanka

Objavljeno 03.05.2017 ob 09:07 v naslednjih kategorijah: Prehrana, Prva stran

˝Prva skodelica mi navlaži ustnice in grlo, druga razbije osamljenost in žalost, tretja spodbudi pet tisoč misli, četrta povzroči rahlo znojenje in razprši krivice življenja skozi pore, peta razbremeni misli in utrujenost, šesta vstopi v svet duhov, sedme spiti ne morem, čutim le še vetrc, ki mi pleše v dlani.˝

Z modrostjo o čaju pesnika Lu Yu, iz obdobja kitajske dinastije Tang, se je začelo naše druženje. Gospa Kristina Sojar Voglar je misel povedala v kitajščini, Filip Burnik je poskrbel za njen prevod … pripravljeni smo bili za čajanko.

Filip je dijakom 3. a in 2. e predstavil zgodovino čaja, gojenje čajevca kot zimzelene rastline, pridobivanje različnih vrst čaja, sestavo in učinke čaja na človekovo telo. Pogovarjali smo se o kulturi pitja čaja, o čajnih tradicijah na Kitajskem, Japonskem, v Indiji …  Filip ni poskrbel samo za celotno vsebino in predstavitev, ampak je poskrbel tudi za razvajanje naših čutil; pripravil nam je različne vrste opojnega napitka in večina dijakov je danes prvič poskusila puerh čaj, črni čaj, beli čaj, posebej pa so bili navdušeni — ne toliko nad okusom kot pa nad pripravo matcha čaja.

Gospa Kristina nas je naučila pravilno poskušati čaj, držati skodelico v rokah, podučila nas je, kako na Kitajskem pripravijo čaj in naučili smo se napisati pismenko cha (čaj).

Tri ure medpredmetnega povezovanja prehrane s strežbo in kitajščino so bliskovito minile, postali smo bogatejši z novim znanjem, novimi izkušnjami, ne samo dijaki, tudi profesorji. Tudi gospod ravnatelj je bil navdušen.

Filipu, mojstru čaja, čestitam in se mu zahvaljujem za izpeljavo čajanke.

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

 

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...