Degustacija vina vinske kleti Rodica

Objavljeno 26.03.2017 ob 22:37 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Strežba, Prehrana

Malvazija, sivi pinot, rumeni muškat in za piko na i Truške rdeče cuvee ... to so bila današnja vina vinske kleti Rodice iz osrčja slovenske Istre, iz vasi Truške pri Marezigah nad Koprom.

Obiskal nas je gospod Aleš Rodica in nas navdušil s svojimi vini, ki se ponašajo s certifikatom za ekološko pridelano grozdje.

Družina Rodica je prepričana, da se kakovost rodi v vinogradu. Trte so sadili gosto, da se ne bi razbohotile in prebogato rodile. Mineralnih gnojil ne uporabljajo, saj morajo trte živeti skromno, le iz tega, kar jim daje zemlja, s čimer razvijajo večjo odpornost in trdoživost. Tako lahko brez pomoči sintetičnih zaščitnih sredstev pridelajo zdravo in zrelo grozdje. Grozdje, pridelano na tak način, je polno mineralnih snovi, ki dajejo vinu moč, vitalnost in značaj. Takšen pristop do pridelovanja grozdja in negovanja vina pomeni iskanje sožitja z naravo, upoštevanje njenih zakonitosti, odkrivanje starih znanj, čemur danes pravimo ekološko kmetovanje. V kleti namenjajo predelavi in negi vina veliko časa. Pozorno spremljajo zorenje, vinu pa dajejo predvsem dovolj časa, da se umiri, očisti in dozori. Ne poslužujejo se grobih tehnoloških posegov, enološka sredstva pa uporabljajo v čim bolj omejenih količinah. Pridelujejo tudi vina povsem brez uporabe le-teh, tudi brez dodanega žvepla. S takim načinom pridelave grozdja in vina so postali ekološki pridelovalci.

Ta dan smo se spet medpredmetno povezali prehrana in strežba in določene stvari z dijaki ponovili, nekaj novih kompetenc pa so dijaki seveda tudi pridobili.

Ponovno smo polno zaposlili svoja čutila. Vina smo senzorično ocenjevali, opazovali njihovo bistrost, barvo, jih vonjali, okušali, iskali buketne snovi, arome ...

Dijakom 3. a in 2. e in nam profesorjem, gospe Križnik, gospodu Štojsu, gospodu Klančniku in meni se je danes pridružil tudi gospod ravnatelj, Iztok Leskovar. Na koncu pouka smo bili enotnega mnenja, da so vina iz kleti Rodice resnično čudovita, lepa in posebna.

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...