Peneča vina Radgonskih goric

Objavljeno 20.03.2017 ob 22:22 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Prehrana, Strežba, Kuharstvo

Cuvee, vrelni liker, remoaža, degožiranje, sladilni liker ... zlata, srebrna, rose ... seveda, govorimo o penečih vinih.

Obiskala nas je gospa Amadeja Tacer, predstavnica Radgonskih goric. Klet je bila prva na Slovenskem, ki je začela s proizvodnjo penin, že davnega leta 1852.

Ta dan smo se medpredmetno povezali prehrana in strežba in določene stvari z dijaki ponovili, nekaj novih znanj in veščin pa so dijaki seveda tudi pridobili.

Kako proizvedemo peneča vina po klasični, kako po charmat metodi, kako jo pravilno postrežemo, kakšni morajo biti kozarci ... polno pa smo zaposlili svoja čutila. Penine smo slišali, opazovali njihovo bistrost, barvo, jih vonjali, okušali, iskali buketne snovi, arome ... jih primerjali in resnično uživali. Tri ure pouka so bliskovite minile, tako dijakom 3. a in 2. e, kot nam profesorjem, gospe Križnik, gospodu Štojsu in meni.

Oglejte si tudi galerijo fotografij.

 

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...