Pouk prehrane malo drugače

Objavljeno 02.03.2017 ob 11:01 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Prehrana, Strežba

Ječmenov slad, voda, kvasovke, hmelj … osnovne surovine za? Seveda, pivo.

Klemen Cigole in Luka Kramžar iz 2. a sta se nad njimi zelo navdušila, še toliko bolj pa nad produktom, ki nastane iz njih. Padla je odločitev … v začetku decembra sta začela z varjenjem svojega prvega piva. Tehnologijo sta spoznala pri pouku prehrane, za recepti mikropivovarjev pobrskala po spletu. Izbrala sta pivo tipa ležak ali lager ali pivo spodnjega vrenja, pivo pilsner.

Drozganje ali zaslajevanje, precejanje, fermentacija, stekleničenje, zorenje … so postopki, ki sta jih dodobra spoznala in tako sta v februarju odprla prvo steklenico svojega piva.

Pri uri prehrane sta predstavila svoje projektno delo: v sliki, besedi, izdelku … Povezali smo se s strežbo in profesorica Križnik je predstavila pravilno točenje in postrežbo piva, sama sem jima pomagala pri izvedbi degustacije. Profesorici sva bili navdušeni nad izdelkom, prav tako tudi njuni sošolci.

Opravila sta odlično delo in še enkrat mladima nadobudnima mikropivovarjema iskreno čestitam.

Tatjana Goršek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije

Geografsko tekmovanje

Leto 2017 je mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj.

Vsako leto na šoli organiziramo šolsko geografsko tekmovanje, kjer najboljši  geografi med dijaki dobijo priložnost, da se pomerijo na regijskem in nato na državnem geografskem tekmovanju.

Šolsko geografsko tekmovanje bo potekalo v torek, 16. januarja 2018 ob 13. uri, v predavalnici. ...