Eko-dan in moda iz baula

Objavljeno 22.11.2016 ob 12:01 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V četrtek, 17. 11. 2016, smo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje izvedli eko-dan in ga nadgradili s predstavitvijo aleksandrink. Dan smo začeli z delavnicami na temo 8 krogov odličnosti po istoimenskem delu mag. Janija Prgiča. Na njih smo dijakom predstavli, kako prepoznati najpogostejše reakcije ob težavah, ki ne vodijo k uspehu in obenem predstavili osem krogov odličnosti, ki pomagajo pri uspešnem življenju. Ob 11.30 je v šolski športni dvorani zaživela zgodba o aleksandrinkah - slovenskih dekletih, materah in ženah, ki so iz majhnih slovenskih vasi odšle v veliki svet, da bi svoje družine rešile revščine. Društvo žena iz Privačine je za dijake pripravilo pravo pašo za oči. Občudovali so lahko oblačila, ki so jih v lesenih potovalnih zabojih, baulih, s seboj v domovino prinesle te pogumne ženske, ki so za dobro družine pustile za seboj poznani domači svet in se podale v tujino. Največkrat jih je pot popeljala v Aleksandrijo, živahno in svetovljansko mesto v Egiptu, ki je zaradi izgradnje Sueškega prekopa postalo pravi zbir svetovnih kultur in ver. Dijaki so skozi igrane dialoge in pravo modno revijo spoznali tedanjo modo, blišč tedanje Aleksandrije, pa tudi težave, ki so čakale aleksandrinke ob vrnitvi domov. Gospe iz Privačine so potomke teh pogumnih žensk in danes so se med dijaki sprehodile v oblačilih svojih babic in prababic. Tudi nekaj dijakinj in dijakov je lahko za kratek čas zamenjalo vsakodnevne kavbojke in se v oblačilih zgodnjega dvajsetega stoletja sprehodilo pred vrstniki. Tako smo videli spalno in spodnje perilo, vsakdanje in večerne toalete in še kaj. Kot je povedala  Vesna Humar, vodja dramske skupine pri Društvu žena Privačina, želijo s svojim delom ohraniti spomin na moč in pogum žena, ki so se z vaporji podale v tujino in tako marsikatero kmetijo rešile pred propadom ter marsikatero družino pred revščino. Njihova zgodba o pogumu nosi sporočilo tudi za sedanji čas. Z razumevanjem odločitev in stiske, ki je do te odločitve pripeljala, lažje razumemo tudi dogajanje v sedanjosti. Mnoge aleksandrinke so nas že zapustile. V društvu radi rečejo, da so prišle v nebesa. Prišle so domov.

Dogodek se je odvil pod budnim očesom mag. Ingrid Slapnik, prof., ki je poskrbela tudi, da nas je scena popeljala v daljni Egipt.

Oglejte si tudi galerijo fotografij.

Vid Burnik

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...

Zadnje objave na spletni strani