DIFIfest 2016

Objavljeno 08.10.2016 ob 12:29 v naslednjih kategorijah: Dijaški dom, Prva stran, Dogodki

9. Festival kratkega dijaškega filma Celje

Minuli petek se je v Celju zaključil deveti Festival kratkega dijaškega filma. Potekal je od 29. septembra do 7. oktobra 2016 v organizaciji Mestnega kina Metropol Celje in festivala 3-Kons.

 

 

Video delavnica

Od 29. septebra do 1. oktobra 2016 je potekala v Dijaškem in študentskem domu Celje video delavnica. Vodila sta jo Igor Pečoler in Matic Trepelj. 11 udeležencev iz 6 šol je v delavnici spoznalo osnove videa in proces nastajanja filma.

Nastali so 4 kratki filmi, ki so se uvrstili na tekmovalni del festivala.

 

Tekmovalni del

V tekmovalni del festivala se je uvrstilo 10 kratkih filmov, ki so se potegovali za kosovela - nagrado žirije in nagrado občinstva. Filme je ustavilo več kot 50 dijakov, osnovnošolcev in njihovih mentorjev.

Festival je potekal v Mestnem kinu Metropol Celje.

Prireditvi sta povezovala dijaka SŠGT Celje Nika Klanšek in Lovro Bašelj.

Nagrada žirije

Letošnjo strokovno žirijo so sestavljali kustosinja in video umetnica Maja Hodošček, gledališki in filmski režiser Tomaž Krajnc ter programski vodja Mestnega kina Metropol Samo Seničar.

Nagradili so film Vislice, ki so ga ustvarili Dominik Polanc, Sara Polanc in Maša Bornšek (ŠCC - Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije).

Žirija je o zmagovalnem filmu zapisala: Nagrado žirije dobi film, ki nas je prepričal s svojo temačno atmosfero, učinkovito pripovednostjo, napeto dramaturgijo in doživeto igro. Vsi filmski elementi so smiselno umeščeni v celoto, ki funkcionira. Režiser se pogumno loteva v Sloveniji zapostavljenega filmskega žanra in ga s svežim pristopom oživlja kot polnovrednega člana žanra.

Nagrada občinstva

V petek, 7. 10. 2016, si je na dveh projekcijah filme DIFIfesta ogledalo okoli 300 obiskovalcev. Dopoldanska projekcija je potekala v okviru Festivala 3-Kons, večerna pa je bila odprtega tipa. Gledalci so največ glasov podelili filmu mladega filmarja Dominika Polanca Vislice, ki je tako osvojil tudi nagrado občinstva.

Čestitke vsem ustvarjalcem in mentorjem, posebno pa avtorjem zmagovalnih Vislic.

 

Organizatorja DIFIfesta:

Aleš Brod in Samo Seničar

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...