Strokovna ekskurzija v Toskano

Objavljeno 24.05.2016 ob 20:57 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Turizem

Dijaki 4. a, b in c so v začetku aprila obiskali Toskano. Na pot so se odpravili z dvema avtobusoma. Prva skupina je v dveh dneh obiskala Sieno, San Gimignano, Firence, Lucco, Piso in Vinci. Druga skupina pa se je tretji dan opravila še v Rimini in Ravenno v pokrajini Emiglia Romagna.

Siena ima slikovito srednjeveško mestno jedro, ki je zaščiteno kot Unescova dediščina. Ogledali so si stolnico, krstilnico in znameniti trg Piazza del Campo ll Palio s fontano Gaia ter stolpom Torre del Mangia. Na trgu se vsako leto odvijajo znamenite konjske dirke. San Gimignanu pravijo tudi žepno mestece, katerega glavna znamenitost so stolpi. Prvotno jih je bilo 72 danes pa jih je samo še 15. Zaradi teh stolpov, obzidja ter lege mu pravijo tudi srednjeveški Manhattan. Firence ležijo ob reki Arno, so glavno mesto pokrajine Toskana in veljajo za rojstno mesto renesanse. Med sprehodom so si ogledali stolnico Santa Maria dei Fiore, krstilnico, Galerio Uffizi, baziliko Santa Croce, Piazzo della Repubblica ter stari most Ponte Vecchio. Vinci je najbolj znano po muzeju Leonarda da Vincija, ki se je rodil v bližnji vasici. Leonardo da Vinci je bil izumitelj, znanstvenik, raziskovalec človeške anatomije, inženir, arhitekt in filozof. Znan je v prvi vrsti po sliki Mona Lisa ter po freski Zadnja večerja. Pisa pa je glavno mesto istoimenske pokrajine in je najbolj znana je po Trgu čudes, na katerem se nahajajo stolnica, krstilnica ter najbolj znana znamenitost poševni stolp.

Rimini je  rojstni kraj režiserja Federica Fellinija, ponaša pa se tudi z  nekaj znamenitostmi: tempelj družine Malatesta, Avgustov slavolok in Tiberijev most. V centru Ravenne se nahajajo Dantejeva grobnica, Arijanska krstilnica in cerkev Sv. Vitale. Ravenna se ponaša z najlepšimi bizantinskimi mozaiki zunaj Carigrada, saj je bila v 5. stoletju prestolnica rimskega cesarstva.

Dijaki so imeli odlično priložnost spoznati tudi nekaj poklicev, za katere se izobražujejo. Pri delu so lahko opazovali vodnici, ki sta tudi povedali, kako se pripravljata na potovanje in kako rešujeta morebitne zaplete. Prav tako so se seznanili z delom avtobusnih voznikov in sodelovanju med vodniki in vozniki. V hotelu pa so v praksi spoznali delo hotelskih receptorjev ter gostinskega osebja.

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...