Davčno opismenjevanje

Objavljeno 14.04.2016 ob 10:18 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V sredo, 13. 4. 2016, smo se dijaki 3. b in 3. č udeležili predavanja z naslovom Davčno opismenjevanje mladih, ki ga po celi Sloveniji izvaja Finančni urad Republike Slovenije.
Prvi del predavanja je vodila ga. Darja Sintič. Najprej nam je predstavila zgodovino davka. Davki segajo nazaj v zgodovino vse do nastanka prvih civilizacij. Povedala nam je, da so ljudje plačevali davke že v Mezopotamiji, Egiptu, antični Grčiji in Rimu, tudi velik osvajalec Aleksander Veliki je pobiral davke, ki jih je namenil tudi boljšemu upravljanju države. Do srednjega veka so jih plačevali z materialnimi oz. naravnimi dobrinami, kasneje pa z denarjem. 
Drugi del predavanja s temo Davki v sodobni družbi je vodila ga. Suzana Bezjak. Na začetku smo se pogovarjali o tem, zakaj plačujemo davke ter kam se ti stekajo. Naučili smo se, kakšna je razlika med davki, ki se stekajo v državno blagajno, ter med prispevki, ki se stekajo v zdravstveno in pokojninsko blagajno. Predstavila nam je načine odmeritve davka: samoobdavčitev, davčni odtegljaj in z odločbo.
Nato je vsak dobil brošuro, svinčnik in delovni list, ki smo ga nato rešili. Da smo malo popestrili program, smo si ogledali video o tem, kakšna bi bila mesta, če ne bi plačevali davkov in s tem posledično ne bi imeli sredstev za vzdrževanje različnih površin in objektov. Na koncu smo izpolnili še eno anketo o davkih in temah, povezanih z njimi. 
Glede na to, da so davki tema, ki povprečnega najstnika ne zanimajo preveč, smo v predavanju uživali, ti dve uri sta bili zelo poučni, izvedeli pa smo tudi veliko novih stvari.
Lula Gošek, 3.b

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...