Slavnostna rez vinske trte

Objavljeno 29.03.2016 ob 12:15 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V četrtek, 24. 3., smo že četrtič slavnostno obrezali našo žametno lepotico – potomko najstarejše trte na svetu.

Slavnostne rezi so se udeležili tudi: državni svetnik, gospod Janko Požežnik; predsednik turistične zveze Slovenije, gospod Peter Misja; pripadniki Združenja slovenskega reda vitezov vina in konzul viteškega omizja, gospod Zlatko Hohnjec; predstavnica MO Celje, gospa Marija Lokovšek; direktorice in direktorji ter ravnateljice in ravnatelji javnih zavodov.

Po pozdravnem nagovoru voditeljev kulturnega programa, ki sta ga izjemno suvereno vodila Nik Kajtna in Jerneja Kobnikar (oba iz 2. b), so spregovorili naši potomki trte z Lenta v čast: gospod ravnatelj - Iztok Leskovar, nato pa še gospod Zlatko Hohjec in gospod Peter Misja.

Kulturni program so popestrili člani šolske vokalno-instrumentalne skupine s svojim nastopom, ki je požel navdušenje med gosti.

Trta z Lenta, mama naše trte, je Guinnessova rekorderka. Gre za najstarejšo domačo vinsko sorto na Slovenskem  imenovano MODRA KAVČINA ali žametna črnina. Njeni cepiči se nahajajo praktično po vseh kontinentih in številnih krajih po Sloveniji. V tujini jih najdemo na 33 mestih in v Sloveniji na 72 mestih. Vsepovsod pa so nanje ponosni tako kot mi.

Za eno najstrokovnejši opravil v vinogradu velja rez vinske trte in zato je važno, da imamo dobrega skrbnika. To je bivši dijak naše šole, gospod Janez Žagar. Gospod Žagar in ravnatelj šole sta skupaj opravila slavnostno rez vinske trte in našo žametovko pripravila na leto, ki prihaja.

Ob tem slavnostnem dogodku so dijaki 4. A in 2. F opravljali tudi praktični del 4. izpitne enote poklicne mature. Tokrat so se s svojimi  mentorji odločili za pripravo tradicionalnih jedi in se tako spomnili tradicije ter običajev naših babic in dedkov. Polno obložene mize dobrot so bile dokaz, da so dijaki odlično opravili svoje delo.

Oglejte si tudi galerijo fotografij.

Vodja kulturnega programa

Duška Safran, prof.

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...