Predstavitev iranske kuhinje na ŠC Celje

Objavljeno 08.03.2016 ob 13:01 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V duhu sožitja med narodi in spoznavanja drugih kultur so na Šolskem centru Celje pripravili literarni večer, kjer je v prijetnem pogovoru profesor dr. Dragan Potočnik predstavil Iran. Dr. Potočnik je skozi pogovor predstavil ljudi, kulturo, vero in navade ljudi, ki jih spremlja burna zgodovina. Da bi lažje razumeli te ljudi in način njihovega razmišljanja, je z obiskovalci delil svoje izkušnje ob bivanju v Iranu.
Da pa so obiskovalci lahko tudi okusili in vonjali iransko kulinariko, so poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem pod vodstvom Srečka Leška in Kristjana Klančnika.

Pripravili so številne iranske jedi. Med slanimi so pripravili kebab koobideh – njegov glavni sestavni del je čevap iz jagnjetine ali govedine (lahko tudi obojega), čebula, sol, poper, sladka mleta paprika, žafranov riž, rozine in pinjole; dolmo, ki je pripravljena iz trtnih listov, vlečenega testa, polnjena pa s špinačo, rižem, čebulo, peteršiljem , drobnjakom, meto, feta sirom, pinjolami, rozinami in limonino lupino; omako pa so pripravili iz jogurta, mete, česna, limonine lupine in soli. Kruh naan so pripravili iz gladke moke, kvasa, olja, soli ter črnega in belega sezama. Med pripravljenimi jedmi ni manjkala niti sladka jed zoolbia – ocvrta mreža koruznega škroba (kot žvrkljano testo) v žafranovem sladkorju. Iranske mize so navadno obložene s sadjem, ki so ga naši dijaki pripravili drobno narezanega  v kozarcih. Solato shirazi sestavljajo kumarice, paradižnik, rdeča čebula, limonin sok, olje, paprika, sol in poper. Sladokusci pa so lahko poskusili baklavo s pistacijami (vlečeno testo, pistacije, sladkor in vanilijev sladkor), tulumbo (kuhano paljeno testo iz koruznega škroba, masla, jajc, sladkorja in žafrana) in shir berenji (riž, mleko, rožna voda, sladka smetana, marmelada, cimet, kakav). Žejo so si gostje lahko tešili z zelenim čajem z medom in cimetom in napitkom doogh iz jogurta, popra, soli, mete, mineralne vode in ledu.

V galeriji fotografij so zbrani utrinki z dogodka.

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...