Tridnevno potepanje po Londonu

Objavljeno 12.02.2016 ob 13:59 v naslednjih kategorijah: Tuji jeziki, Prva stran

Tudi v tem šolskem letu smo dijaki SŠGT obiskali britansko prestolnico London. Naše že kar tradicionalno potovanje se je začelo v petek, 5. 2. 2016, zjutraj pred glavno avtobusno postajo v Celju, kjer nas je čakal naš vodnik Tadej iz turistične agencije Orel. Z avtobusom smo se odpeljali do Brnika, od koder smo poleteli proti Londonu.

V London smo prispeli zgodaj popoldne in se odpeljali do hotela, kjer smo odložili prtljago ter se odpravili na prve oglede.

Podzemna železnica je bila pravo doživetje, nato pa še adrenalinska vožnja z gondolo Emirates Air Line preko reke Temze. Ko smo po naslednji vožnji s podzemno železnico izstopili na postaji Westminster, smo se vsi zazrli v mogočni Big Ben. Sledilo je obvezno fotografiranje, najbolj vneti smo s pomočjo telefonov posneli celo zvonjenje. Seveda smo poslikali tudi razsvetljeni London Eye na nasprotnem bregu reke Temze. Sledil je ogled stavbe parlamenta – The Houses of Parliament in sprehod do katedrale Westminster Abbey, kjer je med drugimi velikani angleške književnosti pokopan tudi Charles Dickens.

Nato nas je pot vodila  do trga Piccadilly Circus in  po novoletno okrašeni kitajski četrti China Town do trga Leicester Square, kjer smo začutili večerni utrip velemesta.

Večer smo zaključili z ogledom mestne hiše The City Hall, največje stavbe v Londonu The Shard in fotografiranjem pred osvetljenim mostom The Tower Bridge.

V soboto smo se že zgodaj zjutraj odpravili proti poslovnemu središču Canary Wharf, kjer stojijo najvišje stavbe v Londonu, a ker ni bil delovni dan, ni bilo običajne gneče. Preko tunela Greenwich Tunnel smo se peš odpravili do Greenwicha, kjer smo občudovali arhitekturne mojstrovine, kot sta Queen’s House in Old Royal Naval College, se sprehodili do enega večjih pomorskih muzejev na svetu National Maritime Museum ter stali na ničelnem poldnevniku pri Royal Observatoryju. Kasneje smo se z ladjico popeljali po Temzi do središča mesta, se sprehodili po znameniti ulici Whitehall mimo domovanja ministrskega predsednika na 10, Downing Street do kraljeve straže na konjih Horse Guards.

Sledil je obvezen ogled Nelsonovega kipa, ki stoji na vrhu mogočnega stebra sredi trga Trafalgar Square, na katerem se nahaja tudi znamenita galerija National Gallery z bogato zbirko umetniških slik.

In dočakali smo nakupovalno ulico Oxford Street! Trgovina pri trgovini, pa samo slabi dve urici prostega časa!

Sledil je še  obisk muzeja voščenih lutk Madame Tussaud's in večerja v piceriji Dinner@Fresh Pizza – pojej toliko kosov pice, kolikor zmoreš.

Zadnji dan v Londonu nas je obsijalo sonce. Nedeljski jutranji sprehod po zgornjem delu dvižnega mosta Tower Bridge 42 metrov nad reko Temzo preko steklenega dna nas je navdušil.  Od tam smo pohiteli proti  St. Paul's Cathedral, katedrali, ki jo je zasnoval Sir Christopher Wren, in v kateri se poročajo člani kraljevske družine. Seveda ni manjkal tudi sprehod po mostu »tisočletja« Millenium Bridge. Ko hodiš po mostu in občuduješ veličastne stavbe naokoli, se počutiš kot pravi Londončan in bi še kar ostal v tem milijonskem mestu.

Zadnja izkušnja je bila sprehod do Buckinghamske palače in ogled menjave straže, nato pa sprehod po St.James's parku, enem od najlepših londonskih parkov, kjer smo se čudili ob pogledu  na travnike, polne pomladanskega cvetja ter veverice, rečne galebe in druge živali, ki so brez strahu tekale naokoli.

Zvečer smo se poslovili od Londona ter poleteli proti domu.

Vabimo vas k ogledu galerije fotografij.

Melanija Hace

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...