Obisk predstavnika ambasade ZDA

Objavljeno 11.02.2016 ob 09:55 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V sredo, 10. 2. 2016, nas je obiskal predstavnik ambasade Združenih držav Amerike, gospod  Jon Selle. Anastasia Faith Filipič ga je pozdravila s pesmijo Texas, when I die, ki ga je po njegovih besedah popeljala v čas, ko je odraščal v Teksasu. Gospod Selle je svoj nagovor začel z vprašanji o Združenih državah Amerike in Teksasu, tistim ki so odgovorili prvi, pa je za nagrado izročil spominske kovance. Led je bil prebit in z zanimanjem smo poslušali predstavitev ambasade, dela v njej in seveda Teksasa, ki se od Slovenije močno razlikuje. Prav ta razlika je gospoda Sella zelo pritegnila. Slovenija je zanj ena najlepših dežel. Delal je že na petih ambasadah,  od Kube do Slovenije. Zanimiva je bila primerjava med Houstonom in Slovenijo, saj ima to teksaško mesto toliko prebivalcev kot vsa Slovenija. Tudi razdalje so čez lužo skoraj nepredstavljive. Zanimivo je bilo slišati primerjavo med življenjem najstnikov, ki v Teksasu živijo z orožjem, kar je pri nas redkost. Avtomobil je pri nas prej statusni simbol kot nuja, pri njih pa je prva stvar, ki jo najstnik potrebuje, če želi premagati velike razdalje, ki zaznamujejo predstavnikovo rodno deželo. Presenetila nas je tudi primerjava šolskih sistemov, saj dijaki v ZDA dnevno preživijo v šoli veliko več časa kot pri nas. Sledilo je več vprašanj o razmerah v ZDA. Dijake je na primer zanimalo, kakšen je njegov odnos do podnebnih vprašanj, do pravice do nošnje orožja, debelosti, ki je problem sodobne družbe, in še več. Gospod Selle je na vprašanja odgovarjal, nato pa smo se od njega poslovili z Mežkovo pesmijo Siva pot, ki sta jo zapeli Jerneja Lobnikar in Neža Pratengrazer. Šola je pripravila še manjšo pogostitev, nato pa sta Katja Trogar, ki je obisk povezovala, in Tanja Ojsteršek gospodu Sellu razkazali še mesto in Stari grad.

Obisk je bil zanimiv za vse, morda pa je kdo od nas že začel razmišljati o spodbudi, naj izkoristimo možnosti menjave in izkusimo študij v ZDA. Oglejte si tudi galerijo fotografij in objavo na Facebook strani ambasade.

Filip Burnik, 2. a

Državno prvenstvo v odbojki

20. 12. 2016 se je v Mariboru odvijalo četrtfinale državnega prvenstva v odbojki za dijake. Dijaki naše šole so prvo tekmo izgubili proti favorizirani ekipi Gimnazije 2 Maribor in nato z lepo igro premagali Gimnazijo Ptuj. Žal se v nadaljevanje uvrsti samo prvouvrščena ekipa, tako da letošnje uspešno leto zaključujemo v četrtfinalu državnega ...