Svetovni dan mleka s kmetijo Flis

Objavljeno 01.06.2021 ob 08:40 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

Danes je svetovni dan mleka. Pri dobavi mleka in mlečnih izdelkov sodelujemo s kmetijo Flis iz Spodnjih Grušovelj. Danes nas bodo razveselili s svojimi jogurti. Zavedamo se, da ima lokalna hrana višjo hranilno vrednost, da vsebuje manj konzervansov in da je okusnejša. Prav tako vemo, da s kupovanjem lokalno pridelane hrane podpiramo lokalne pridelovalce, utrjujemo lokalno samooskrbo in skrbimo za okolje. S krajšimi prevoznimi potmi prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Pri Flisovih se tradicija kmetovanja prenaša iz roda v rod že od leta 1938. Ker kmetija leži na tradicionalno hmeljarskem območju, je do osamosvojitve Slovenije bila glavna dejavnost hmeljarstvo. V devetdesetih letih pa so se na kmetiji odločili za preusmeritev v govedorejo in proizvodnjo mleka, obdelujejo pa tudi kmetijska zemljišča. V hlevu imajo okoli 170 glav živine, od katerih je 80 krav molznic, ostalo je mlada živina. Letno pridelajo okoli 700 000 l mleka.

Iz mleka svojih krav pridelajo skuto, jogurte, kislo mleko, maslo, kislo smetano, več vrst sira, kefir, mlečni riž, sirotko in sladoled.

Za svoje produkte dobivajo priznanja in nagrade. Nazadnje so zlata priznanja dobrote slovenskih kmetij dobili za sladko skuto, sir za žar, kislo smetano, grški navadni jogurt in borovničev jogurt, bronasto priznanje pa za zeliščni sir.

V tej rubriki trenutno še ni zapisov.