Proti podnebnim spremembam tudi brez zavržene hrane

Objavljeno 24.04.2021 ob 13:26 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V svetovnem merilu se zavrže približno tretjina vse hrane, ki jo proizvedemo. V številki to pomeni približno 1,3 milijarde ton sadja, zelenjave, mesa, mlečnih izdelkov, morskih sadežev in žitaric, ki bodisi nikoli ne zapustijo kmetije, se med distribucijo izgubijo ali pokvarijo ali pa jih zavržejo v hotelih, trgovinah, restavracijah, šolah in gospodinjstvih.

Na zavrženo hrano lahko gledamo s socialno-humanitarnega in okoljskega vidika. Na svetu pridelamo dovolj hrane, s katero bi lahko nahranili vse ljudi. Pa kljub temu vsak 9 človek nima dovolj hrane, skoraj 800 milijonov ljudi je podhranjenih. Ti podatki pa ne pripomorejo k temu, da bi preprečevali nastajanje zavržkov hrane. Ko zavržemo hrano, zavržemo tudi vso energijo in vodo, ki jo potrebujemo za gojenje rastlin, skrb za živali, za spravilo, prevoz in pakiranje. Med gnitjem hrane nastaja toplogredni plin metan, ki zdravju našega planeta škodi še bolj kot ogljikov dioksid. Če bi s hrano ravnali preudarno, bi lahko zmanjšali približno 6–8 % vseh emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek.

Kaj lahko storimo, da bi preprečili nastajanje zavržkov hrane? Nakupe načrtujemo in kupujemo samo tisto, kar potrebujemo. Preden se odpravimo po nakupih, uporabimo hrano, ki jo imamo doma ter tako preprečimo kvarjenje. Še užitnih ostankov obrokov ne zavržemo, temveč jih uporabimo pri nadaljnjem načrtovanju obrokov. S pravilnim shranjevanjem in skladiščenjem živil lahko prehranskim izdelkom podaljšamo rok uporabe. Izogibamo se nakupovanju živil v embalaži. Hrano nakupujemo pri lokalnih ponudnikih.

Če bi preprečili nastajanje zavržene hrane, bi ohranili zemljo, vodo, energijo in nastanek skoraj 7 milijonov ton emisij toplogrednih plinov.

Današnji dan je prvi slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želijo organizatorji vzpodbuditi zavedanje o etičnem in okoljskem problemu zavržene hrane. Če bo k ozaveščanju o zavrženi hrani aktivno pristopil vsak od nas, bodo spremembe koristile tako okolju kot posameznikom.

Tekmovanje Mladi podjetnik

Že nekaj let se udeležujemo državnega tekmovanja Mladi podjetnik, ki ga je letos že 25. organizirala Fakulteta za podjetništvo  Gea College. Naša dijakinja Lana Starič iz 3. b se je uvrstila v polfinale s študijo izvedljivosti poslovne ideje Varno čez cesto v vseh pogojih. Tekmovanje je potekalo v obliki video konference, kjer so dijaki ...