S knjigo v dan

Objavljeno 23.04.2021 ob 13:25 v naslednjih kategorijah: Dogodki, Prva stran

V tem tednu proslavljamo knjige. 20. aprila je bil dan slovenske knjige, danes je mednarodni dan knjige in avtorskih pravic. Na Unescovi spletni strani piše, da je svetovni dan knjige namenjen praznovanju branja, poudarjanju užitka med branjem in prepoznavanju pomena knjige, ki je most med preteklostjo in prihodnostjo, med generacijami in med kulturami. Po teh mostovih so stopali tudi tekmovalci letošnjega šolskega tekmovanja za Cankarjevo priznanje. Dijaki 1. in 2. letnikov srednjega strokovnega izobraževanja so se na tekmovanje pripravljali z romanom Ivana pred morjem, dijaki srednjega poklicnega izobraževanja pa z Mislicami.

Ivana pred morjem je roman Veronike Simoniti, za katerega je pisateljica lani dobila nagrado kersnik. To je nagrada, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta. Pisateljica je v romanu z vzporednimi zgodbami v različnih časovnih perspektivah predstavila življenje treh generacij žensk ene družine, izmed katerih je v ospredju Ivanino, babičino, življenje. Ivanino mladost in usodo družine neimenovana pripovedovalka spoznava v pismih, ki jih najde v babičini hiši.

Zbirka 10 zaokroženih zgodb, Mislice, nas s prepletanjem usod glavnih literarnih likov popelje v čarobno Prekmurje. Zgodbe namreč prikazujejo prekmurski značaj in njegovo kulturo. Ker se v njih prepletajo znani motivi boja med dobrim in zlim, motivi zveste, predane in iskrene ljubezni, motivi močne povezanosti z naravo in predanosti delu ter motivi kaznovanja nehvaležnosti, prevzetnosti, zahrbtnosti in pohlepa, bi jih lahko označili za moderne pravljice, ki s poudarjanjem pozitivnih literarnih likov v bralcu zbujajo vero v dobro. Mislice so bile nagrajene z večernico 2000 – osrednjo nagrado za najboljše mladinsko leposlovno delo. Izšle so leta 2000, kasneje pa še v ponatisih leta 2001, 2007 in 2011. V prevodu Vesne Radovanovič so izšle tudi v prekmurščini.

Gospo Simoniti in gospoda Lainščka smo prosili, naj nam ob mednarodnem dnevu knjige namenita nekaj misli o tem, zakaj je branje pomembno in kakšno vrednost ima knjiga v časih, ko je predvsem življenje učencev, dijakov in študentov močno odvisno od moderne tehnologije. Njune misli lahko preberete in jim prisluhnete na naši FB-strani (https://fb.watch/5fsjCemJ8h/ in https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=140229844776930&id=100063697445114).

Tekmovanje Mladi podjetnik

Že nekaj let se udeležujemo državnega tekmovanja Mladi podjetnik, ki ga je letos že 25. organizirala Fakulteta za podjetništvo  Gea College. Naša dijakinja Lana Starič iz 3. b se je uvrstila v polfinale s študijo izvedljivosti poslovne ideje Varno čez cesto v vseh pogojih. Tekmovanje je potekalo v obliki video konference, kjer so dijaki ...