S pesmijo na pot

Objavljeno 15.11.2017 ob 12:33 v naslednjih kategorijah: Prva stran, Dogodki

Slavnostni koncert ob 10-letnici delovanja šolske vokalne skupine in 15-letnici mednarodnih projektov na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje

V petek, 13. 10. 2017, je v Narodnem domu v Celju potekal slavnostni koncert ob 10-letnici delovanja vokalno instrumentalne skupine in 15-letnici mednarodnih projektov na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Več kot 40 udeležencev je goste zazibalo v nepozaben večer, ki je navdušil tudi najzahtevnejše vokalne sladokusce. Organizatorica dogodka, mag. Ingrid Slapnik, je po prireditvi povedala, da jo je k oblikovanju vokalno instrumentalne skupine vodila predvsem ljubezen do petja. Pri pouku umetnosti se je z dijaki veliko pogovarjala tudi o glasbi in tako odkrila številne pevske talente, ki so se nato pridružili skupni. V desetih letih se je število članov spreminjalo, saj vsako leto nekaj pevcev odide, nadomestijo pa jih novi, ki si izkušnje šele nabirajo. »Začeli smo s kvartetom, nato je število naraščalo in smo vadili skoraj zborovsko petje, sedaj pa smo se omejili na 16 članov, med katerimi je lahko vsak solist,« je povedala mag. Slapnik. Koncert je plod štirimesečnega trdega dela, saj je bilo potrebno načrtovati celoten dogodek, je še dodala mentorica. Goste so ob prihodu pričakale v ulične lutke kostumirane dijakinje s koncertnimi listi, ob vstopu v dvorano pa domiselna scena. Koncert je postregel s številnimi pesmimi domačih in tujih avtorjev, ki so jih mladi pevci izvrstno interpretirali. Med odličnimi vokali posebno pozornost zbuja Jerneja Lobnikar, dijakinja četrtega letnika, ki je ob šoli končala izobraževanje na novomeški podružnici ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet. »Zelo rada nastopam s šolsko vokalno instrumentalno skupino, saj smo pevci in mentorica zelo povezani. Pojemo s srcem in tudi občinstvo to zazna,« je povedala Jerneja. »Usklajevanje vaj s šolskimi obveznostmi je seveda naporno, a na srečo imam razumevajoče sošolce in profesorje,« je še dodala.  Jan Šuberger, ki v skupini poje drugo leto, pravi, da se je tu navadil tudi nastopanja pred večjim občinstvom in treme skoraj ne čuti več, saj nastopa z ljudmi, ki so mu blizu. »V vokalni skupini smo prava mala družina, profesorica Slapnik pa je naša druga mama,« je dodala njegova sošolka Nadja Voglar.

S koncertom so obeležili tudi 15-letnico sodelovanja v mednarodnih projektih. Darja Štiherl, ki je koordinirala prvi mednarodni projekt in tako začela uspešen postopek internacionalizacije šole, je povedala, da s ponosom pogleda na prehojeno pot od prvega projekta , kjer so sodelovali z luksuznim hotelom Las Dunas na španski obali. »Listina kakovosti  Erasmus+ za mobilnost v poklicnem izobraževanju je priznanje nacionalne agencije za dobro delo, ki smo ga v teh letih opravili. Omogoča nam, da lahko mednarodno izkušnjo na številnih področjih dela in izobraževanja omogočimo ne le dijakom, ampak tudi profesorjem in socialnim partnerjem. Število udeležencev se na letni ravni približuje številu 100, na kar smo zelo ponosni,« je povedala prof. Štiherl.« Sedaj imamo na šoli mednarodno pisarno, ki se ji je pred časom pridružila še kolegica mag. Natali Borinc, s katero sedaj delava v tandemu,« je še dodala. Po njenih besedah je glavni cilj v prihodnosti upravičiti pravico do listine s kakovostnimi in odmevnimi mednarodnimi projekti.

Obeležje Jurčičevega leta 2021

Objavljamo posnetek, s katerim obeležujemo Jurčičevo leto 2021. Nastal je pri mentorici Dušanki Safran, pripravila pa ga Larisa Jančič iz 3. b.

https://www.youtube.com/watch?v=aEX9DqkvlMo