DIFIfest 2015

Objavljeno 11.10.2015 ob 21:04 v naslednjih kategorijah: 3-KONS, Novice šole, Dijaški dom, Prva stran

8. Festival kratkega dijaškega filma Celje

Osmi festival kratkega dijaškega filma je potekal od 1. do 9. oktobra 2015 v organizaciji Mestnega kina Metropol Celje, Monoo in festivala 3-Kons.

 

 

Video delavnica

Potekala je od 1. do 3. oktobra 2015 v Dijaškem in študentskem domu Celje.

Namen festivala je spodbuditi in predstaviti kreativnost mladih, izobraževati in vzgajati o filmski umetnosti. V ta namen smo organizirali delavnico, ki jo je vodil Mitja Ličen, fotograf in direktor fotografije.

Štiri prijavljene ekipe so v delavnici spoznale proces nastajanja filma: od načrta, scenarija, snemanja do montaže in avtorizacije.

Tekmovalni del

Na letošnjem festivalu je sodelovalo 14 kratkih filmov. To je največ doslej, tudi po kakovosti filmov je bil letošnji festival med najboljšimi.

V petek, 9. 10. 2015, si je na dopoldanski projekcije v okviru 3-Kons festivala filme ogledalo več kot 250 dijakov srednjih šol s Kosovelove ulice, na večerni projekciji pa še okoli 170 obiskovalcev.

Gostja festivala je bila režiserka Sonja Prosenc.

 

Nagrade

Nagrada žirije

Žirijo letošnjega DIFIfesta so sestavljali Matic Majcen (sociolog in filmski kritik), Maja Antončič (kustosinja v Centru sodobnih umetnosti Celje), Matija Kovač (deluje na širšem področju vizualnih medijev in sicer grafičnega oblikovanja, oblikovanja razstav, scenografije in arhitekture) ter Samo Seničar (programski vodja Mestnega kina Metropol Celje).

Nagrado žirije je dobil film Krst.

Utemeljitev

Film je žirijo prepričal z vznemirljivo zgodbo, zelo dobro igro, suvereno režijo in posebnimi efekti. Režiser se je pogumno spopadel z žanrom hollywoodskega akcijskega filma, a obenem ponudil inteligenten feminističen obrat na sicer pretežno moški žanr.

Naslov: Krst

Avtorja: Dominik Polanc (ŠCC - Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije) in Sara Polanc (Gimnazija Celje - center)

Sinopsis: "Piflar" dobi sporočilo sester, da ga bodo vključili v družinski posel. Njegov krst pa ne gre kot po maslu.

 

Nagrada občinstva

Nagrado občinstva so izglasovali gledalci obeh petkovih projekcij. Največ glasov je dobil film Znamenje.

Naslov: Znamenje

Avtorja: Gal Ancelj in Petra Rebernik (ŠCC - Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije)

Sinopsis: Film govori o Maji in Nejcu, ki se spoznata na bazenu v Preboldu. Kmalu začneta skupaj preživljati prosti čas. Tetovirata si tatu, katerega pomen vesta le ona dva, a usoda nanese, da se Maja z družino preseli v Nemčijo. Na stara leta se ponovno srečata v domu za ostarele in prepoznata s pomočjo tatuja.

Vsem avtorjem in mentorjem čestitamo in se jim zahvaljujemo za sodelovanje. V galeriji smo zbrali utrinke s podelitve.

 

Organizatorja DIFIfesta:

Aleš Brod in Samo Seničar

Mladinsko raziskovalno delo

Mestna občina Celje je objavila razpis za 42. srečanje mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev »Mladi za Celje«. Rok za oddajo prijav je 11. 11. 2019.

Vse dijake, ki želite nadgraditi in dopolniti v šoli pridobljeno znanje, mu dodati praktično vrednost ter se usmeriti v eno od področij znanosti, vabimo, da se vključite v raziskovalno ...

Zadnje objave na spletni strani