Mednarodni dan materinščine

Objavljeno 21.02.2014 ob 10:22 v naslednjih kategorijah: Slovenski jezik in književnost, Novice šole

21. februarja praznujemo mednarodni dan materinščine že od leta 1999, ko je Unesco tako želel opozoriti na pomen spoštovanja lastnega in drugih maternih jezikov.

Materni jezik je tisti, ki se ga naučimo prvega. V njem najlaže razmišljamo, čustvujemo, načrtujemo, navezujemo in ohranjamo stike.  V svetu je danes okoli 6000 živih naravnih jezikov, torej 6000 različnih materinščin.  Čeprav slovensko govori le malo več kot dva milijona ljudi, sodi med večje jezike.  Najbolj razširjen materni jezik je kitajščina, ki jo govori  približno 1,3 milijarde ljudi, kar je skoraj petina svetovnega prebivalstva.

Ne glede na število govorcev pa je materinščina za vsakega posameznika edina in neprecenljiva. Slovenščina je s svojo dvojino pravi unikat. Šest sklonov, tri števila in trije spoli, štirje časi, pa lahko nekomu izpovemo ljubezen,  pokažemo svoje znanje, napišemo prekrasen verz ali izberemo štruco kruha … Malo nas je, Slovencev, in vsaka melodija slovenščine je različna. Več kot 50 slovenskih narečij, vsako s svojimi lastnostmi, se zlije v enoten knjižni jezik, ki ga poučujemo v šolah, srečamo pa v javnih besedilih.

Ob mednarodnem dnevu materinščine se spomnimo tudi vseh, katerih materinščina zveni drugače. Na šoli smo priredili delavnice, kjer smo predstavili številne jezike. Mnoge med njimi govorijo dijaki, ki so k nam prišli od drugod. Svojo materinščino je ob mednarodnem dnevu materinščine sošolcem predstavilo več dijakov. Tako smo slišali jezike bivše Jugoslavije, nemščino, italijanščino, ukrajinščino in ruščino. V galeriji smo zbrali nekaj posnetkov z naših delavnic.

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.