Naši odlični na GTZ

Objavljeno 10.10.2013 ob 19:21 v naslednjih kategorijah: Novice šole, Dogodki

Naši zlati, srebrni in virtuozni na 60. Gostinsko turističnem zboru Slovenije

V Olimju je 8. in 9. oktobra 2013 potekal šestdeseti Gostinsko turistični zbor Slovenije, na katerem svoje znanje na področju stroke pokazale različne ekipe osnovnošolcev, srednješolcev, študentov in že uveljavljenih strokovnjakov. Vseh tekmovalcev je bilo kar tristo dvainosemdeset.

V torek, 8. oktobra, smo se tako ob sedmi uri zjutraj odpeljali v Terme Olimje. V hotelih so se odvijala tekmovanja na področju strežbe in kuharstva, razstave gostinske opreme, inventarja, čistil, živil in pijač, kulinarične in slaščičarske artistike, kulinarike in slaščičarskih izdelkov pa so bile na ogled v Športni dvorani Podčetrtek. Naš mentor, gospod Robert Štojs, nas je razvrstil v skupine. Sodelovali smo pri pripravi pogrinjkov in pomagali pri izvedbi tekmovanja osnovnošolcev za Zlato kuhalnico in strežbi v hotelih. Nekatere naši dijaki so celo pomagali pri pripravi mize za predsednico vlade gospo Alenko Bratušek, na kar smo še posebej ponosni.

V sredo, 9. oktobra, so naši dijaki izvrstno zastopali našo šolo na treh različnih področjih in dosegli odlične rezultate.

Na kuharskem področju so nas predstavljali Martin Jurjevec iz 2. a, Ana Majcen in Matevž Vršnik iz 3. a. Njihova mentorica, gospa Nataša Kamerički, je bila na njih zelo ponosna, saj so za svoje delo, znanje in talent prejeli zlato priznanje. Na področju strežbe so pod mentorstvom gospe Judite Križnik tekmovali Tilen Dimec iz 3. a, Erazem Poljanšek in Janez Niklas Revinsšek iz 3. d in osvojili srebrno priznanje. Na področju turizma je ekipa deklet, ki so jo sestavljale Tea Pirs iz 4. b, Nika Tkalec in Klavdija Žvegler iz 3. b pod budnim očesom mag. Polone Frajzman, prejela srebrno priznanje.

Na svečanem zaključku je pevski zbor naše šole, ki ga je virtuozno vodila mag. Ingrid Slapnik, poskrbel, da bo prireditev vsem tekmovalcem in obiskovalcem še dolgo ostala v spominu.

Gospod Srečko Koklič, ki je vodja tega projekta, je ob koncu prireditve povedal:

„Brez pomoči dijakov SŠGT Celje si tako zahtevnega projekta skoraj ne moremo zamisliti, saj so pri vsakem strokovnem tekmovanju pridne roke dijakov pripomogle k izvedbi tekmovanja. Tudi v tehnični pisarni je za vnos podatkov bil prisoten dijak SŠGT Celje, piko na i pa so sigurno prispevali dijaki, ki so sodelovali na zaključni prireditvi, ki so pri izvajanju kulturnega programa prejeli bučen aplavz in čestitke.”

Mentorica zlatih dijakov na področju kuharstva, ga. Nataša Kamerički, je po tekmovanju izjavila:

„Na tekmovanje smo se intenzivno pripravljali tri tedne. Dijaki Matevž Vršnik, Martin Jurjevec in Ana Majcen so se bili pripravljeni učiti, da bi poglobili znanje o različnih tehnikah dela v kuhinji oziroma v pripravi jedi po naročilu. Med njimi je bilo čutiti napetost, saj jih je na tekmovalnem prostoru na delovnem pultu čakala izžrebana škatla, v kateri so bila naključno izbrana živila, ki jih je bilo potrebno skoraj v celoti porabiti in vključiti v recept. Tega so ga naši dijaki sami sestavili in pripravili dve mesni in dve zelenjavni jedi ter škrobno prilogo z ustrezno omako. Za delo so imeli na voljo štirideset minut, to pomeni za toplotno in mehansko izvedbo vseh naštetih jedi za dve osebi. Jed so poimenovali piščančji file, polnjen s hruško in slanino, mesni zvitek z naravno omako s smetano, zelenjavo in riževim narastkom z gobami in porom. Fantje so zaradi odličnega pristopa do dela, pokazali, da pripadajo svojemu bodočemu poklicu. Pričarali so mi čudovit dan. Iskreno jim čestitam in jim želim veliko uspeha v nadaljnjem šolanju in življenju. Rada bi se tudi zahvalila svojim kolegom v aktivu kuharstva, ki so mi pomagali in mi stali ob strani v času priprav na tekmovanje.”˝

V galeriji so utrinki s tekmovanja. Vabljeni k ogledu.

Člani Novinarske ekipe SŠGT Celje

Nika Avbreht, Jona Miklavc in Rok Korbar iz 2. a

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.