Sto deset Šmarčanov v Celju

Objavljeno 04.06.2013 ob 10:21 v naslednjih kategorijah: Svetovalna služba, Novice šole, Dogodki

Celje je tretje največje mesto v Sloveniji, saj ima skoraj 50 000 prebivalcev. V torek, 28. 5. 2013, pa se je število ljudi v Celju še dodatno povečalo, saj nas je obiskalo za cel vlak otrok iz OŠ Šmarje pri Jelšah. 110 tretješolcev in njihovih 8 učiteljic je pri vlaku sprejelo naših osem vodnic. Vsaka je imela na skrbi 15 otrok. Najprej so se spoznali in obiskali železničarski kontrolni stolp. Tam so jih sprejeli prometniki in jim predstavili delo, ki ga opravljajo. Predstavitev je bila tako zanimiva, da smo tudi mi izvedeli marsikaj novega. Iz stolpa smo se odpravili ob celjskem obrambnem zidu v park, kjer si je vsaka skupina poiskala svoj prostor za malico. Po malici pa so se vsak po svoji poti odpravili spoznavati prastaro mesto Celje. Srečevala sem jih na različnih točkah: ko jim je Klavdija pokazala Vodni stolp, obzidje in jim pripovedovala o poplavah, požarih, kugi, kobilicah in Turkih v Celju. Judita je pri Splavarju pripovedovala o preteklosti, ko je bila Savinja še tako čista, da so se Celjani v njej  lahko kopali. Tanja jim je pri Knežjem dvoru pripovedovala o treh Celjskih – grofih: Hermanu, Frideriku in Urhu ter njihovih ženah ter z njimi ponovila v Gosposki ulici, kdo je medičar, zlatar, čevljar in še kakšen obrtnik. Laura je opisovala rojstno hišo Alme Karlin, popotnice, posebnice, ki je stala ob smokvi in zahodnih vratih. Nuša jim je predstavila  gospoda Pelikana, izjemnega fotografa, ki je dočakal častitljiva devetdeseta leta. Nives je na  Glavnem trgu pripovedovala o ustroju srednjeveškega mesta, ki je imelo svoje tržne dni, kletke za sleparske peke, dvornega upravitelja in župana, kot danes in pokazala arheologe, ki so pridno čistili do tega dne neodkrite izkopanine. Mija jim je pokazala glasbeno šolo, lipo sprave, škofijo, stolnico in I. gimnazijo v Celju. Sanja je obiskovala osnovno šolo v Šmarju pri Jelšah tudi sama, zato je še zlasti vedela, kaj jih zanima. Odpeljala jih je na tržnico, pokazala zapor, gledališče in bolnišnico. Vsi pa so se zbrali skupaj pri sladoledarju in se po napornem spoznavanju mesta posladkali. Vodnice so otrokom pripravile delovne liste, ki so jih ti pridno izpolnjevali, publikacijo o naši šoli in se od njih na železniški postaji kar težko poslovile, saj so oboje preplavljali čustveni odzivi. Povedale so, da še nikoli niso dobile toliko objemov in poljubčkov. Kako smo odkrivali Celje, si lahko ogledate v galeriji fotografij.

 

Zapisala mentorica vodnic:

mag. Vida Lončarič, prof.

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.