Ekodan 2012

Objavljeno 11.10.2012 ob 08:59 v naslednjih kategorijah: Eko šola, Dogodki, Novice šole

Zdravje in dobro počutje

Zadnje sobotno septembrsko dopoldne smo preživeli zelo pestro. Z mislijo na svoje zdravje in z željo po dobrem počutju smo se odpravili vsak na svoj konec Celja. Eni smo se sprehodili do Šmartinskega jezera, drugi na Petriček, spet tretji na Celjski grad in zadnji v Švicarski vrt na Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti. Dve skupini sta ostali na šoli, saj sta se ukvarjali z zelišči in preučevanjem šolskega zeliščnega vrta ter s ponudbo regionalnih turističnih kmetij. O vsem bolj zgovorno pripovedujejo fotografije v galeriji, ki so vredne ogleda. To dopoldne smo se tako marsikaj naučili na bolj sproščen način, kar smo dokazali tudi z uspešnim reševanjem delovnih listov.

Nekaj odmevov, kako so se imeli dijaki, pa v nadaljevanju.

Na prvo delovno soboto smo obiskali Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti. Že pri vhodu so nas pričakale dijakinje, ki so nam ponudile suho sadje, profesorica pa nam je izrekla dobrodošlico in nam povedala, kako bo potekal dan. Skupaj s profesorji smo odšli na uvodno uro, kjer nam je profesorica predstavila sonaravni vrt. Razdelili smo se v tri skupine po 12 dijakov, in vsaka je odšla v svojo delavnico.
Na prvi delavnici smo spoznavali različna zelišča in poskusili čaj. Pripravili smo tudi zeliščni namaz na osnovi skute z dodatkom bazilike ali zelene.
Tema druge delavnice je bil švicarski vrt, ki so ga urejali dijaki vrtnarske šole. V živo smo si lahko ogledali, kako izgleda vrt v sožitju z naravo - sonaravni vrt.
Pri tretji delavnici smo na začetku morali prepoznati in razvrstiti semena različnih rastlin in žitaric, nato pa smo jih prerisali na učni list. Na isti učni list smo z naravnim lepilom, narejenim iz moke in vode, prilepili primerek vsakega semena.
Vse delavnice so bile zabavne in poučne.

Simon, Anže, 3. c

 

Dijaki 1. c, 2. c in delno 3. a smo se odpravili na stari grad. Zbrali smo se okrog 8. ure zjutraj in jo peš mahnili po cesti proti gradi. Vmes smo imeli daljši postanek na za to primernem mestu. Nekateri dijaki so vodili pogovor o zdravem načinu življenja, drugi pa so nas razgibali. Ko smo prispeli na grad, nam je o njegovi zgodovini in današnji turistični ponudbi razložila ga. mag. Frajzman. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, ki smo ga večinoma izkoristili za ogled gradu in fotografiranje. Polni lepih vtisov smo se podali nazaj v dolino.

Katja, Viktorija, 1. c

Vpis v 1. letnik

 

Vsem kandidatom, ki bodo na našo šolo sprejeti po 2. krogu, sporočamo, da bo vpis na naši šoli v torek, 14. 7. med 9. in 12. uro.

V kolikor se ga v tem času ne morete udeležiti, lahko pridete v sredo, 15. 7. med 9. in 11. uro ali me pokličete na 03-42-55-484 v svetovalno službo SŠGT Celje.

mag. Vida Lončarič, prof.