Načrt skupine za vodenje - začetniki

Marsikdo pride na našo šolo zato, da bi potoval, spoznaval ljudi, z njimi sodeloval, se pogovarjal, jih vodil, »delal z ljudmi«, kot mi marsikdo reče.

Naša šola je res takšne narave, da na njej težko obstane, kdor nima žilice za delo z ljudmi in še težje v poklicih, ki si jih nameravajo izbrati npr. turistična vodnica, lastnik restavracije, natakarica,… in so povezani z izobraževanjem na naši šoli.

Tudi sama imam izobrazbo, ki je že v sami osnovi povezana z ljudmi in imam delo, kjer sem v nenehnem stiku z njimi. Z njimi sem takrat, ko je zelo lepo in so v dobri formi in še večkrat, ko ni najlepše in preživljajo slabe čase: tako dijaki, kot njihovi starši, tudi učitelji in včasih tudi vodstvo šole. Lepi trenutki hitro minejo sami po sebi in zapustijo le prijetne spomine, pri slabih pa se je potrebno oborožiti že vnaprej z veliko mero strpnosti in potrpežljivosti, prijaznostjo, vedoželjnostjo, poslušanjem in pogovarjanjem, ponavljanjem in utrjevanjem, z visoko stopnjo frustracijske tolerance, natančnim in direktnim sporočanjem, diplomatskimi prijemi, duhovitostjo, humorjem in še s kakšnim čarobnim trikom, ki se ga najbolje naučimo pri vadbi v živo, ko nekaj počnemo in to preizkušamo na lastni koži.

 

 

Našim dijakom je lepo, ker se dela z ljudmi učijo pri pouku, lahko pa tudi v prostem času. Prav za slednje že leta deluje na naši šoli SKUPINA VODNIKOV.

Kdo so ti?

To so dijaki, ki bi radi nekoč postali turistični vodniki, a še to niso, ki radi vodijo obiskovalce po šoli, a še ne znajo, bi sodelovali pri promociji poklicev, a ne vedo kako.

 

Če si med njimi tudi ti, te vabim v skupino vodnikov. Vsako leto se nam jih nekaj pridruži. Pridejo, kot račke, druga za drugim in v kratkem času se iz njih razvijejo krasni vodniki, kot veliki, samostojni labodi.

Moja žalost je le v tem, da prav takrat (4. letnik), ko so najbolj oplemeniteni z vodniškimi poklicnimi kompetencami, našo šolo zapustijo. Zadovoljstvo pa v tem, da že pred odhodom prenesejo del naše skupne tradicije naslednjemu rodu (1. letnikom).

Tudi letos bo tako!

1. Evidentiranje usposobljenih vodnikov – tutorjev - september

2. Sprejem novih članov – oktober
3. Usposabljanje z opazovanjem – oktober
4. Sodelovanje na Dnevu odprtih vrat – 21. in 22. oktober
5. Usposabljanje z vodenjem pod mentorstvom – november
6. Samostojno vodenje na naši šoli – druga polovica leta
7. Samostojno vodenje ob obiskih drugih šol – druga polovica leta
8. Izvajanje promocije na osnovnih šolah – druga polovica leta
9. Vodenje na informativnih dneh –  februar
10. Sodelovanje na nagradnem izletu ali prosti dan za najboljše vodnike

 

Mentorica šolskih vodnikov:
Mag. Vida Lončarič, prof.

V tej rubriki trenutno še ni zapisov.