Na prvencu mladi debaterji odlični

Objavljeno 21.10.2014 ob 10:31 v naslednjih kategorijah: Novice šole, Slovenski jezik in književnost, Debatni kljub, Novinarski krožek

V soboto, 18.10.2014, je na Gimnaziji Celje – Center potekal prvi srednješolski debatni turnir, na katerem so sodelovale Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Ptuj, Druga gimnazija Maribor, Gimnazije Ravne na Koroškem,  Gimnazija Velenje, Prva gimnazija Celje, Gimnazija Celje Center, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Gimnazija Litija, Gimnazija in srednja ekonomska šola Trbovlje, Gimnazija Novo mesto (samo na delavnicah), Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna gorica, Gimnazija Ledina, Gimnazija Bežigrad, Škofijska gimnazija Ljubljana in Gimnazija Kranj.

Našo šolo sta zastopali dve ekipi, in sicer Unicorns in Flying potatoes. Člani prve ekipe so bili Marko Randðelović (1. a), Tinkara Sivka in Luka Seme (1. č), v drugi pa Filip Burnik (1. a), Sara Očko (1. c) in Anja Kumer Lapornik (1. b).

Dva kroga smo debatirali na vnaprej pripravljeno trditev 'Država bi morala ukiniti brezplačno pripravništvo', tretji krog pa na impromptu trditev 'Ta zbor bi moral prepovedati oglaševanje'.

Naši skupini sta bili sproščeni. Večjih težav nista imeli. Dobro smo sodelovali in se hkrati zabavali. Najbolj zanimiva je bila improntu debata, saj smo imeli le petinštirideset minut časa za pripravo. Med tem časom smo izbrali argumente, si zapisali oporne točke, preostali čas pa porabili za pogovor o prejšnjih debatah. Med debato so bili sodniki so zelo pozorni na čas, nasprotnike pa smo poskušali zmesti  z vprašanji.

Naši dijaki so na svojem prvencu med debaterji osvojili kar tri zmage. Ekipa Flying potatoes je zabeležila dve zmagi, izgubila pa proti ekipi Bežigrad A, ki je na koncu osvojila prvo mesto na turnirju. Naši so zasedli odlično 14. mesto, najboljši govorec med našimi debaterji pa je bil Filip Burnik iz 1. a. Ta izkušnja je bila nepozabna, v prihodnje pa se bomo potrudili te rezultate nadgraditi.

V galeriji fotografij lahko vidite, kako smo debatirali.

Članica Debatnega kljuba SŠGT Celje

Anja Kumer Lapornik

Božiček je obiskal otroke

V četrtek, 18. 12. 2014, je na šoli Božiček obiskal otroke delavcev šole. Otroci so si ogledali igro Zvezdica zaspanka, ki so jo pripravile dijakinje 4. letnikov pod mentorstvom gospe Lidije Kokol in s tem tudi opravile praktični del mature. Sceno in kostume za igro so dijakinje naredile same, prav tako tudi okrasile jedilnico ter izdelale ...