Svetovni dan Zemlje

Objavljeno 21.04.2011 ob 08:52 v naslednjih kategorijah: Geografski krožek, Družboslovni predmeti

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga po vsem svetu praznujejo že skoraj 40 let.

Prvi dan zemlje se je praznoval 22. aprila leta 1970, ko je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje v Ameriki sodelovalo okrog 20 milijonov ljudi. Po letu 1970 se praznuje vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča.

Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje Earth day Network.

Svetovni dan zemlje je namenjen osveščanju ljudi o pomenu varovanja našega planeta. Ob tem dnevu posamezniki in okoljske organizacije pripravljajo najrazličnejše projekte, dogodke in prireditve (čistilne akcije, festivali, ekološke tržnice). Njihov namen je opozoriti na ranljivost in enkratnost planeta na katerem živimo.

Mogoče pa je mednarodni dan Zemlje priložnost, da se ustavimo in pomislimo na to, kaj z njo počnemo in kam to vodi. Zavedati se moramo, da smo del narave, z njo živimo in z njo si delimo ta naš krasni planet.

Spoštujmo jo – Zemljo!

 

Vida Strašek Čokl

Novoletno voščilo

Za nami je viharno leto, v katerem se je spremenilo marsikaj tudi za nas. Skupaj smo uživali v zmagah in se tolažili ob porazih. Naj bo slednjih v prihajajočem letu čim manj.

V letu 2012 želim vsem dijakom, dijakinjam, staršem in sodelavcem Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje veliko zdravja in sreče.

Želim vam novosti in spremembe, ki ...