PTI Gastronomija
poklicno - tehniško izobraževanje 3+2
Splošne značilnosti
Program traja dve leti. Dijaki svoje pridobljeno znanje poglobite in razširite na področje gastronomije. Z uspešno opravljenimi obveznostmi zberete 120 kreditnih točk.
Nacionalna poklicna kvalifikacija
Včasih se dogodi, da kdo šolanja ne dokonča. Vsi, ki so bili uspešni pri ustreznih modulih, lahko po pogojih, ki veljajo za pridobivanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij, pridobijo kvalifikacijo vodja cateringa.
Poklic in izobrazba
Dijaki, ki uspešno končate program, pridobite naziv gastronomski tehnik. Zaposlite se lahko v gostinstvu in turizmu.
Zaključek in nadaljevanje šolanja
Po uspešno zaključenem drugem letniku sledi poklicna matura iz slovenščine, gastronomije in turizma s podjetništvom, tujega jezika ali matematike ter izdelka oz. storitve z zagovorom. Kdor se ne zaposli, lahko šolanje nadaljuje na višješolskem in prvostopenjskem visokošolskem študiju. Lahko pa se odločite za maturitetni tečaj ali splošno maturo iz enega predmeta. Tako se odprejo tudi možnosti univerzitetnega študija.
(a) splošnoizobraževalni predmeti
Pomembno
Šola oziroma dijak lahko izbere sociologijo ali psihologijo.
Oznaka | Programske enote | Obvezno | Število ur | Kreditne točke |
P1 | Slovenščina | Da | 276 | 13 |
P2 | Matematika | Da | 206 | 10 |
P3 | Tuji jeziki | Da | 276 | 13 |
P4 | Umetnost | Da | 30 | 2 |
P5 | Zgodovina | Da | 40 | 2 |
P6 | Geografija | Da | 40 | 2 |
P7 | Sociologija | Ne | 40 | 2 |
P8 | Psihologija | Ne | 40 | 2 |
P9 | Fizika | Da | 40 | 2 |
P10 | Kemija | Da | 40 | 2 |
P11 | Biologija | Da | 40 | 2 |
P12 | Informatika | Da | 60 | 3 |
P13 | Športna vzgoja | Da | 150 | 7 |
Skupaj | 1238 | 60 |
(b) strokovni moduli
Pomembno
Med izbirnimi strokovnimi moduli od M5 do M11 šola oz. dijak izbere strokovne module v obsegu 6 KT.
Oznaka | Programske enote | Obvezno | Število ur | Kreditne točke |
M1 | Receptorska dela | Da | 75 | 4 |
M2 | Naravna in kulturna dediščina | Da | 134 | 8 |
M3 | Oblikovanje gostinske ponudbe | Da | 75 | 4 |
M4 | Obroki in dogodki z animacijo | Da | 364 | 16 |
M5 | Priprava dijetnih jedi | Ne | 50 | 3 |
M6 | Catering | Ne | 50 | 3 |
M7 | Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač | Ne | 50 | 3 |
M8 | Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | Ne | 50 | 3 |
M9 | Hotelska in gospodinjska dela | Ne | 50 | 3 |
M10 | Turistično destinacijski menedžment | Ne | 50 | 3 |
M11 | Restavracijsko slaščičarstvo | Ne | 50 | 3 |
Skupaj | 748 | 38 |
skupaj ur | kreditnih točk | |
Skupaj pouka (a + b + e) | 2.500 | 126kt |
Skupaj praktičnega pouka (c + č) | 1.757 | 82kt |
Skupaj izobraževanja v šoli (a + b + d + e) | 2.660 | 132kt |
Skupaj (a + b + c + d + e) | 3.762 | 178kt |
tednov | |
Skupaj tednov izobraževanja v šoli | 77 |
Skupaj praktičnega pouka (c + č) | 29 |
Skupaj izobraževanja v šoli (a + b + d + e) | 5 |
Skupaj (a + b + c + d + e) | 111 |